Hiszpańska paella. Danie pełne smaków i aromatów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Dla wielbicieli owoców morza

Obraz
© 123RF

Paella to jedno z najsłynniejszych hiszpańskich dań. Klasycznie przygotowuje się ją z dodatkiem owoców morza, kurczaka i warzyw. Macie ochotę na obiad w południowym stylu? Zajrzycie do naszej galerii.

/ 4Tajemnica nazwy

Obraz
© 123RF

Paella wywodzi się z Walencji. Danie przygotowuje się na charakterystycznej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). Swoją nazwę potrawa zawdzięcza właśnie temu naczyniu, podobnemu do patelli - na której Rzymianie ofiarowywali dary Bogom.

/ 4Jaki ryż wybrać?

Obraz
© 123RF

Najlepszy będzie krótkoziarnisty. Ma on małe, niemal okrągłe ziarna o średniej długości ok. 5 - 5,2 mm. Charakteryzuje się delikatniejszą strukturą niż ryż długoziarnisty i bardzo chłonie wodę. Zawiera wyjątkowo dużo skrobi, a szczególnie amylopektyny, dzięki czemu po ugotowaniu ziarna są miękkie i mogą ściśle do siebie przylegać. Danie staje się kleiste, co umożliwia jedzenie pałeczkami.

/ 4Sposób przygotowania

Obraz
© flickr.com

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy lekko posiekany czosnek i cebulę, dodajemy ryż, zalewamy całość bulionem, doprawiamy ostrą papryczką w proszku, namoczonym w gorącej wodzie szafranem, solą i pieprzem. Dusimy bez mieszania kilka minut i dodajemy kawałki ryb (bez ości), surowe małże, krewetki, krążki kalmarów i małe ośmiorniczki. Nie musimy się martwić, że ryż może nam się przypalić lekko. Te chrupiące pozostałości decydują o smaku całej paelli.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść