Dla wielbicieli owoców morza
Paella to jedno z najsłynniejszych hiszpańskich dań. Klasycznie przygotowuje się ją z dodatkiem owoców morza, kurczaka i warzyw. Macie ochotę na obiad w południowym stylu? Zajrzycie do naszej galerii.
Tajemnica nazwy
Paella wywodzi się z Walencji. Danie przygotowuje się na charakterystycznej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). Swoją nazwę potrawa zawdzięcza właśnie temu naczyniu, podobnemu do patelli - na której Rzymianie ofiarowywali dary Bogom.
Jaki ryż wybrać?
Najlepszy będzie krótkoziarnisty. Ma on małe, niemal okrągłe ziarna o średniej długości ok. 5 - 5,2 mm. Charakteryzuje się delikatniejszą strukturą niż ryż długoziarnisty i bardzo chłonie wodę. Zawiera wyjątkowo dużo skrobi, a szczególnie amylopektyny, dzięki czemu po ugotowaniu ziarna są miękkie i mogą ściśle do siebie przylegać. Danie staje się kleiste, co umożliwia jedzenie pałeczkami.
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy lekko posiekany czosnek i cebulę, dodajemy ryż, zalewamy całość bulionem, doprawiamy ostrą papryczką w proszku, namoczonym w gorącej wodzie szafranem, solą i pieprzem. Dusimy bez mieszania kilka minut i dodajemy kawałki ryb (bez ości), surowe małże, krewetki, krążki kalmarów i małe ośmiorniczki. Nie musimy się martwić, że ryż może nam się przypalić lekko. Te chrupiące pozostałości decydują o smaku całej paelli.