Gravlax - doprawiona ryba
Jeśli chcemy przygotować gralvaxa zgodnie z tradycyjną procedurą, zarezerwujmy sobie sporo czasu. Żeby ryba naprawdę miała pełny smak powinna leżeć w marynacie nawet kilka dni. Niektórzy przekonują, że wystarczą 2 dni w lodówce, inni są zdania, że aby osiągnąć danie idealne, będziemy potrzebować aż 5 dni.
Zanim jednak ryba trafi do lodówki, trzeba ją przygotować. Przede wszystkim należy kupić rybę - ładny, świeży płat łososia, najlepiej gruby i koniecznie ze skórą. Łososia należy umyć, osuszyć i pozbawić wszystkich ości - najłatwiej to zrobić przy pomocy pęsety. Kolejnym krokiem jest przygotowanie przypraw. Łososia trzeba równo obłożyć solą, cukrem (może być puder, albo brązowy cukier trzcinowy) i obłożyć gałązkami koperku(może też być drobno posiekany koperek). Jeśli chcemy poeksperymentować - możemy sięgnąć po inne dodatki - pieprz, chrzan, skórkę z owoców cytrusowych, anyż, a nawet koniak. Niektórzy sięgają też po aromatyczne mieszanki herbaciane lub inne zioła.