Gravlax - czyli sushi po skandynawsku
Gravlax - skandynawski przysmak
Zdrowy rybny przysmak, ale pod jednym warunkiem.
Zanim na przełomie wieków trafiła do Polski moda na surową rybę z Japonii, dużą popularnością cieszyła się u nas inna rybna przekąska - dla odmiany pochodząca z północy naszego globu - gravlax. To danie z łososia znane jest od stuleci we wszystkich krajach skandynawskich, choć pod odrobinę innymi nazwami. W Szwecji jest to gravad lax, w Danii gravad laks, w Norwegii gravlaks, w Finlandii graavilohi, w Estonii graavilohe, a na Islandii graflax.
Aby cieszyć się jej smakiem i wartościami odżywczymi należy wybrać odpowiedni produkt, a także specjalnie go doprawić. Na rynku nie brakuje bowiem ryb z masowych hodowli, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Oto nasze praktyczne podpowiedzi.