Gołąbki
Gołąbki to danie, które w Polsce uwielbiamy. Króluje na naszczych wigilijnych stołach oraz jest podawane przy okazji niedzielnego obiadu. Jak się okazuje, gołąbki są znane i lubiane nie tylko w naszym kraju.
Gołąbki to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią polską. Faktycznie, początkowo ta potrawa była wykonywana głównie na terenach Europy Środkowej oraz Wschodniej. Cieszyła się tu dużym powodzeniem, ponieważ na tych obszarach rozpowszechniona była uprawa kapusty. Początkowo gołąbki były jednak podawane w nieco innej formie niż ta, do której jesteśmy dziś przyzwyczajeni. W liście białej kapusty zawijało się farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.
Zapewne wiele osób może również zastanawiać nazwa tej tradycyjnej potrawy. Okazuje się, że nie stoi za nią żadna niezwykłą historia. Pomysł na gołąbki przyszedł do nas prawdopodobnie z Ukrainy, a wraz z przepisem przyszła też jej nazwa. Dlaczego więc gołąbki? Ponieważ w językach słowiańskich do nazywania potraw i rodzajów chleba używało się dość często nazw zwierząt.
Warto też wspomnieć o tym, że grabki znane są w wielu innych krajach. Grecy farsz z mięsem jagnięcym zawijają w liście winogron, a w Rumuni przygotowuje się farsz rybny. Gołąbki dotarły również do Niemiec i Skandynawii.
Gołąbki – przygotowanie
W Polsce najczęściej spotkamy się z gołąbkami z farszem mięsnym z ryżem. Zazwyczaj jest to mielone mięso wieprzowe, chociaż w niektórych domach wykorzystuje się również mięso wołowe, wołowo-wieprzowe lub drobiowe. Również ryż czasami jest zamieniany na kaszę. Niektóre przepisy sugerują także wymieszanie kaszy z ryżem.
Gołąbki to potrawa, która może być przygotowana również w wersji wegetariańskiej. Pomijamy wtedy dodanie mięsa do naszego farszu, a w zamian łączymy kasze pęczak, ryż, warzywa i przyprawy.
Tradycyjnie nasz farsz zawijamy w liście białej kapusty, jednak osoby, które lubią pobawić się ze starymi przepisami, zmieniają również ten składnik. W nowych książkach kucharskich i na stronach internetowych poświęconych kulinariom znajdziemy informacje o tym, jak zrobić gołąbki zawijane np. w kapustę fioletową.
*Gołąbki – dodatki *
Gołąbki tradycyjnie podaje się z sosem pomidorowym, rzadziej grzybowym. W niektórych domach te potrawę podaje się także z ziemniakami (często w wersji puree) oraz surówkami.