Gołąbki z kaszą i ryżem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (namoczonej wcześniej przez godzinę)
- 50 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- grzyby leśne (np. w połączeniu: 1 szklanka namoczonych przez noc grzybów suszonych i 250 g grzybów leśnych)
- 1-2 łyżki masła
- 1 spora kapusta
- ok. 100 ml śmietany 12 proc.
- 3 łyżeczki mąki
- przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, bazylia
- 200 ml bulionu
- woda z moczenia grzybów
W misce łączymy odcedzoną kaszę, ryż i mięso mielone. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Grzyby kroimy w drobną kostkę (zostawiając wodę z moczenia suszonych). Dodajemy 1/3 grzybów na patelnię i smażymy kilka minut, aż odparuje nadmiar płynów. Dodajemy do farszu i obficie doprawiamy przyprawami.
Następnie na maśle smażymy przez chwilę resztę grzybów i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na bok. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie i umieszczamy w garnku z wodą. Zagotowujemy i delikatnie odrywamy liście, przekładamy je do zimnej wody. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty, lekko uszkodzonymi lub z twardą łodygą wykładamy dno większego garnka. Gołąbki ciasno układamy zawinięciem do dołu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem. Wrzucamy resztę podsmażonych grzybów, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).
Po tym czasie odlewamy powstały sos do osobnego garnka i łączymy go dokładnie z mąką. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy z powrotem gołąbki, a następnie serwujemy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze