Gołąbki z kaszą i ryżem

Obraz

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (namoczonej wcześniej przez godzinę)
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • grzyby leśne (np. w połączeniu: 1 szklanka namoczonych przez noc grzybów suszonych i 250 g grzybów leśnych)
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 spora kapusta
  • ok. 100 ml śmietany 12 proc.
  • 3 łyżeczki mąki
  • przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, bazylia
  • 200 ml bulionu
  • woda z moczenia grzybów

Przepis

W misce łączymy odcedzoną kaszę, ryż i mięso mielone. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Grzyby kroimy w drobną kostkę (zostawiając wodę z moczenia suszonych). Dodajemy 1/3 grzybów na patelnię i smażymy kilka minut, aż odparuje nadmiar płynów. Dodajemy do farszu i obficie doprawiamy przyprawami.

Przepis

Następnie na maśle smażymy przez chwilę resztę grzybów i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na bok. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie i umieszczamy w garnku z wodą. Zagotowujemy i delikatnie odrywamy liście, przekładamy je do zimnej wody. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty, lekko uszkodzonymi lub z twardą łodygą wykładamy dno większego garnka. Gołąbki ciasno układamy zawinięciem do dołu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem. Wrzucamy resztę podsmażonych grzybów, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).

Przepis

Po tym czasie odlewamy powstały sos do osobnego garnka i łączymy go dokładnie z mąką. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy z powrotem gołąbki, a następnie serwujemy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu