Dodaj do gołąbków. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak

Klasyka polskiej kuchni. W każdym domu gołąbki przygotowuje się podobnie - liście kapusty, farsz z mielonego mięsa i ryżu. Do tego sos pomidorowy lub grzybowy. My jednak proponujemy, by gołąbki ugotować w soku z kiszonej kapusty. ten jeden składnik całkowicie odmieni ich smak.

Gołąbki inaczej. W tym wydaniu smakują fenomenalnieGołąbki inaczej. W tym wydaniu smakują fenomenalnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g ryżu
  • 350 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 szklanka wody z kiszonej kapusty
  • 1 duża główka kapusty
  • sól, pieprz

Przepis

  • Kaszę i ryż ugotować oddzielnie. Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą na maśle. Przestudzone mięso zmielić w maszynce i połączyć z kaszą i ryżem.
  • Doprawić solą i pieprzem. W dużej ilości posolonej wody, parzyć główkę kapusty (wcześniej wykroić głąb) i zdejmować po kolei sparzone liście.
  • Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki, wyłożyć liśćmi kapusty.
  • Nakładać farsz na liście kapusty i zwijać gołąbki, układać w garnku.
  • Gorący bulion połączyć z kwaśnicą i zalać gołąbki. Przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu około 40 minut.
  • Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji