Trwa ładowanie...
d1g78ng

Dodaj do gołąbków. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak

Przepis

Klasyka polskiej kuchni. W każdym domu gołąbki przygotowuje się podobnie - liście kapusty, farsz z mielonego mięsa i ryżu. Do tego sos pomidorowy lub grzybowy. My jednak proponujemy, by gołąbki ugotować w soku z kiszonej kapusty. ten jeden składnik całkowicie odmieni ich smak.

d1g78ng
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g ryżu
  • 350 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 szklanka wody z kiszonej kapusty
  • 1 duża główka kapusty
  • sól, pieprz
Przepis
  • Kaszę i ryż ugotować oddzielnie. Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą na maśle. Przestudzone mięso zmielić w maszynce i połączyć z kaszą i ryżem.
  • Doprawić solą i pieprzem. W dużej ilości posolonej wody, parzyć główkę kapusty (wcześniej wykroić głąb) i zdejmować po kolei sparzone liście.
  • Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki, wyłożyć liśćmi kapusty.
  • Nakładać farsz na liście kapusty i zwijać gołąbki, układać w garnku.
  • Gorący bulion połączyć z kwaśnicą i zalać gołąbki. Przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu około 40 minut.
  • Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dodaj do gołąbków. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng