WAŻNE
TERAZ

Stopy procentowe. Ta decyzja powinna ucieszyć Polaków

Dodaj do gołąbków. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak

Klasyka polskiej kuchni. W każdym domu gołąbki przygotowuje się podobnie - liście kapusty, farsz z mielonego mięsa i ryżu. Do tego sos pomidorowy lub grzybowy. My jednak proponujemy, by gołąbki ugotować w soku z kiszonej kapusty. ten jeden składnik całkowicie odmieni ich smak.

Gołąbki inaczej. W tym wydaniu smakują fenomenalnieGołąbki inaczej. W tym wydaniu smakują fenomenalnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g ryżu
  • 350 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 szklanka wody z kiszonej kapusty
  • 1 duża główka kapusty
  • sól, pieprz

Przepis

  • Kaszę i ryż ugotować oddzielnie. Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą na maśle. Przestudzone mięso zmielić w maszynce i połączyć z kaszą i ryżem.
  • Doprawić solą i pieprzem. W dużej ilości posolonej wody, parzyć główkę kapusty (wcześniej wykroić głąb) i zdejmować po kolei sparzone liście.
  • Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki, wyłożyć liśćmi kapusty.
  • Nakładać farsz na liście kapusty i zwijać gołąbki, układać w garnku.
  • Gorący bulion połączyć z kwaśnicą i zalać gołąbki. Przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu około 40 minut.
  • Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀