Dodaj do gołąbków. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak
Klasyka polskiej kuchni. W każdym domu gołąbki przygotowuje się podobnie - liście kapusty, farsz z mielonego mięsa i ryżu. Do tego sos pomidorowy lub grzybowy. My jednak proponujemy, by gołąbki ugotować w soku z kiszonej kapusty. ten jeden składnik całkowicie odmieni ich smak.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kaszę i ryż ugotować oddzielnie. Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą na maśle. Przestudzone mięso zmielić w maszynce i połączyć z kaszą i ryżem.
- Doprawić solą i pieprzem. W dużej ilości posolonej wody, parzyć główkę kapusty (wcześniej wykroić głąb) i zdejmować po kolei sparzone liście.
- Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki, wyłożyć liśćmi kapusty.
- Nakładać farsz na liście kapusty i zwijać gołąbki, układać w garnku.
- Gorący bulion połączyć z kwaśnicą i zalać gołąbki. Przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu około 40 minut.
- Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl