Gołąbki zapiekane w piekarniku

Gołąbki są popularne niemal w całej Europie od Skandynawii po Bałkany. Jednak każdy naród może się poszczycić własnym przepisem na to danie. W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego i ryżu.

Gołąbki zapiekane w piekarnikuGołąbki zapiekane w piekarniku

Składniki

  • kapusta świeża (około 15 liści)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 4 średnie cebule
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa "warzywko" lub "kucharek

Przepis

1. Mięso mielone połączyć z ryżem, jajkiem i zeszkloną cebulką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą.

Przepis

2. W kapuście obkroić na około głąb i obgotować we wrzątku. Liście powinny być miękkie, aby przy zawijaniu nam nie popękały.

Przepis

3. Porcje nadzienia nakładać na liściach kapusty. Boki liści zawinąć do środka,a następnie zwijać w ciasne rulony.

Przepis

4. Tak przygotowane gołąbki obsmażyć na oleju. Włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, zalać bulionem (tak, aby przykryło 1/3 gołąbka), przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.

Przepis

5. Pokrywę zdjąć dopiero, gdy gołąbki są miękkie i zostawić jeszcze na kilka minut, aby nadmiar bulionu odparował i żeby się zarumieniły.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥