Gołąbki zapiekane w piekarniku
Gołąbki są popularne niemal w całej Europie od Skandynawii po Bałkany. Jednak każdy naród może się poszczycić własnym przepisem na to danie. W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego i ryżu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
1. Mięso mielone połączyć z ryżem, jajkiem i zeszkloną cebulką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą.
2. W kapuście obkroić na około głąb i obgotować we wrzątku. Liście powinny być miękkie, aby przy zawijaniu nam nie popękały.
3. Porcje nadzienia nakładać na liściach kapusty. Boki liści zawinąć do środka,a następnie zwijać w ciasne rulony.
4. Tak przygotowane gołąbki obsmażyć na oleju. Włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, zalać bulionem (tak, aby przykryło 1/3 gołąbka), przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
5. Pokrywę zdjąć dopiero, gdy gołąbki są miękkie i zostawić jeszcze na kilka minut, aby nadmiar bulionu odparował i żeby się zarumieniły.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze