Trwa ładowanie...

"Ekspresso" i "czarna kawa" - te błędy popełniają Polacy w kawiarni

Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

"Ekspresso" i "czarna kawa" - te błędy popełniają Polacy w kawiarniŹródło: iStock.com
d1e9kl6
d1e9kl6

Wizyta w kawiarni staje się jednym z naturalnych sposobów spędzania czasu przez Polaków. Odsetek odwiedzających je osób zwiększył się w 2016 roku kolejny raz z rzędu. Niemal 60 proc. konsumentów deklaruje przy tym, że wyjścia ze znajomymi są dla nich spontaniczną, niezobowiązującą formą aktywności. W wyspecjalizowanych lokalach, w których bywamy, podaje się zarówno modne nowości (kawę organiczną, Hongkong espresso, cold brew ), jak i włoskie klasyki, w tym caffè latte, cappuccino i espresso. W parze z zachodzącymi zmianami idzie coraz większa świadomość, po czym poznać dobrze przyrządzoną kawę oraz czym różnią się od siebie poszczególne napoje przygotowane na jej bazie. Z uwagi na fakt, że menu jest pierwszym elementem potwierdzającym w oczach klienta wysoką jakość usług lokalu, warto zadbać o jego poprawność i detale. Z drugiej strony, zdarza się, że ze względu na brak wiedzy, klienci są zawiedzeni, choć otrzymali napój zgodny z zamówieniem. Na co zwracać uwagę, by uniknąć tego rodzaju nieporozumień?

Espresso – czyli diabeł tkwi w szczegółach

Proces oraz efekt parzenia espresso - najbardziej klasycznej z włoskich kaw, stanowiącej bazę dla wszystkich tradycyjnych napojów – powinien być ściśle podporządkowany regułom rządzącym tą sztuką. – Prawdziwe, 25-mililitrowe espresso powstaje w wyniku trwającej 25 sekund ekstrakcji w ekspresie ciśnieniowym z 7,5 gramów zmielonych ziaren – tłumaczy Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland. – Nazywanie tym mianem kaw o innej objętości lub różniących się od wyżej opisanego sposobu przygotowania jest błędem. Przydatne do opisania innych napojów terminy to miedzy innymi: espresso doppio, caffè americano czy ristretto - dodaje ekspert. Różnią się one od siebie przede wszystkim ilością użytej wody i mieszanki:

· Espresso doppio – podwójne espresso (50 ml objętości) przyrządzone z 15 gramów mieszanki,

· Caffè americano – do gorącej wody dodajemy espresso doppio, możliwe jest też dodanie dzbanuszka z mlekiem, aby klient mógł go dolać do kawy,

d1e9kl6

· Ristretto – "krótkie" espresso (20 ml objętości) przyrządzone z 7,5 gramów zmielonych ziaren w czasie 20 sekund.

W niektórych lokalach można spotkać się natomiast z sytuacją, gdy źle nazywa się prawidłowo zaparzony napój. W związku z podobnym brzmieniem polskiego słowa "ekspres", tradycyjny specjał słonecznej Italii bywa opisywany jako "ekspresso". By uniknąć tego błędu, warto zapamiętać, że litera "k" w języku włoskim w ogóle nie występuje.

"Biała" i "czarna" niewiele wyjaśnia

Zdarzają się i innego rodzaju kłopoty z nazewnictwem. Choć ma to miejsce coraz rzadziej, wciąż istnieją lokale, w których rozróżnia się i serwuje jedynie dwa rodzaje kawy – białą i czarną. – Bogactwo napojów kawowych, zarówno zawierających mleko, jak i tych, w których bazą jest tylko espresso, jest ogromne. Proste rozgraniczenie na "białą" i "czarną" jest dalece niewystarczające, by zaserwować produkt zgodny z oczekiwaniami klienta. Tego rodzaju zamówienie powinno być dla baristy punktem wyjścia do rozmowy z gościem na temat jego preferencji – mówi Grzegorz Staszowski. – Jeśli natomiast spotykamy się z takimi pozycjami w menu, najprawdopodobniej kawa nie leży w centrum zainteresowania właścicieli lokalu, do którego trafiliśmy. Może to także oznaczać, że menu nie zostało opracowane przez osobę posiadającą odpowiednią wiedzę, a za barem nie stoi profesjonalny barista – tłumaczy barista Segafredo Zanetti Poland. Propozycją najbliższą "czarnej", czyli dużej kawie bez mleka, jest Caffè Americano. Do filiżanki z wrzątkiem wlewane jest podwójne espresso lub alternatywnie - do espresso doppio serwowanego w filiżance do cappuccino dodaje się dzbanek z wrzątkiem – tak, aby klient mógł samodzielnie zdecydować ile wody chce dolać. Ze względu na duże rozbieżności w zakresie procesu przygotowania napojów mlecznych, trudno jednoznacznie wskazać, czy "biała kawa" to caffè au lait, caffè latte, cappuccino czy raczej flat white. By uniknąć nieporozumień, zarówno goście, jak i bariści powinni upewniać się więc, co używając tego terminu ma na myśli każda ze stron.

Nowe, niepokojące smaki

Rosnąca świadomość gastronomów i konsumentów sprzyja testowaniu nowych, dotychczas mniej popularnych produktów. Paradoksalnie ten stan rzeczy może wiązać się z pewnym ryzykiem. Kawiarnie proponują gościom eksperymentalne metody parzenia napojów się z ziaren pochodzących z nieznanych na szerszą skalę plantacji. Wybierając się do specjalistycznego lokalu, warto więc być przygotowanym na wszystko – zbliżony do herbaty smak napoju parzonego przy użyciu areopressu i na charakterystyczną dla mieszanek z przewagą Arabiki podwyższoną owocową kwasowość. Nie powinno zapominać się również o tym, jak duży wpływ na smak kawy może mieć region, z którego pochodzą ziarna. By uniknąć niemiłych niespodzianek, przed zamówieniem warto zapytać baristę, czego możemy się spodziewać – nawet jeśli chcemy poprosić o klasyczne espresso.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj