Do jakich potraw najlepiej wykorzystać dynię?
Dynia piżmowa o nazwie butternut to jedna z najpopularniejszych dyni w Polsce. Trudno ją pomylić, gdyż ma dzwonkowaty kształt i beżowy kolor. Najlepiej przekroić ją wzdłuż na pół, usunąć nasiona, posmarować masłem i upiec w piekarniku. Doskonale nada się do zup i sosów, a dodatkowo doda potrawie pięknego koloru.
Hokkaido jest również bardzo popularną odmianą dyni w Polsce. - Swoim kształtem przypomina łezkę, ma stosunkowo niewielki rozmiar i bardzo intensywny, pomarańczowy kolor. Jest jedną z niewielu odmian dyni, której skórkę można jeść. Wystarczy poddać ją obróbce termicznej. Nadaje się więc do gotowania, pieczenia i duszenia. Klasyczne danie z jej wykorzystaniem to oczywiście zupa dyniowa – zaznacza Paweł Łukasik.
Natomiast dynię makaronową można kupić niemal wszędzie. Ma cylindryczny kształt, a skórka przybiera najczęściej żółte kolory. Idealnie nadaje się do pieczenia w całości, gdyż jej miąższ rozpada się na charakterystyczne włókna, przypominające nitki makaronu. Dlatego często wykorzystywana jest jako zamiennik makaronu do wegetariańskiego spaghetti lub jako składnik różnego rodzaju sałatek.