18-06-2008 09:38
Zupa dyniowa
Przepis
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Składniki
- 1.5 kg dyni
- 1 l mleka
- 1 całe jajko
- 1.5 szklanki mąki
- sól
Przepis
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę, zalać wodą tak, by była przykryta, ugotować, odcedzić, zmiksować. Z mąki, jajka i (jeśli trzeba) odrobiny wody zagnieść twarde ciasto i zrobić zacierki. Zacierki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Zostawić aż opadną, Zlać wodę, wlać mleko, mocno podgrzać lub zagotować, dodać zmiksowaną dynię, chwilę podgrzewać. Osolić do smaku.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.