Budyń z dyni
Dziś budynie przygotowujemy wyłącznie z torebki. A jeszcze niedawno ten popularny deser robiono własnoręcznie w domu. Warto wrócić do tej tradycji. Do przygotowania budyniu z dyni potrzebujemy: szklankę pokrojonej dyni, duże jabłko, pół szklanki mleka, łyżkę kaszy manny, trzy łyżki cukru, dwa jajka i odrobinę masła (około dwóch łyżek). Gotujemy mleko i dodajemy do niego dynię, cały czas gotując na małym ogniu. Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy do mleka. Całość dusimy kilka minut, aż dynia i jabłka się nie rozpadną. Powoli dodajemy kaszę, cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu, dodajemy jajka i cukier, mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w kąpieli wodnej około pół godziny, aż cała masa się zetnie.