Trwa ładowanie...
17-06-2015 07:57

Gotowanie na ekranie: wytrawne gofry

Gofry najczęściej kojarzą się z przysmakami znad morza, obficie przystrojonymi bitą śmietaną i owocowymi polewami. Andrzej Poland w kulinarnym kąciku "Dzień Dobry TVN" zaproponował wytrawną wersję tego smakołyku.

d3zrlz5
d3zrlz5

Kucharz przygotował gofry z dodatkiem oregano i natki pietruszki, zapiekane ze szparagami, wędzonką i serem mozzarella.

Składniki na ciasto: 200 ml śmietany 30%, 9 jajek, 400 g mąki, 400 g masła, sól, oregano, natka pietruszki. Dodatki: szynka wieprzowa kilka plasterków, 1 pęczek szparagów zielonych, 1 pęczek cebuli dymki, koperek, ser żółty lub mozzarella tarta.

Przygotowanie: masło ucieramy dodając naprzemiennie jajka i mąkę. Następnie dodajemy śmietanę, oraz posiekaną natkę i oregano. Na patelni przesmażamy szynkę, dodajemy pokrojone szparagi, cebulę dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem. wykładamy na upieczony gofr, posypujemy serem i na chwilę wstawiamy do piekarnika.

Inną propozycją, którą warto spróbować i zaserwować rodzinie lub gościom są gofry z łososiem, szpinakiem i parmezanem.

d3zrlz5

Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki, 2 jajka, łyżka cukru, 1 szklanka mleka, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz do smaku. Łosoś ze szpinakiem: 450 g mrożonego szpinaku, 300 g łososia wędzonego, 2 łyżki kaparów, 1 mała czerwona papryka, ser parmezan, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 100 ml śmietany 18%.

|

|
| --- |

Przygotowanie: białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3-4 minuty aż będą rumiane. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu tartym parmezanem.

d3zrlz5

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

d3zrlz5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj