Gotowanie na ekranie: wytrawne gofry

Gofry najczęściej kojarzą się z przysmakami znad morza, obficie przystrojonymi bitą śmietaną i owocowymi polewami. Andrzej Poland w kulinarnym kąciku "Dzień Dobry TVN" zaproponował wytrawną wersję tego smakołyku.

Kucharz przygotował gofry z dodatkiem oregano i natki pietruszki, zapiekane ze szparagami, wędzonką i serem mozzarella.

Składniki na ciasto: 200 ml śmietany 30%, 9 jajek, 400 g mąki, 400 g masła, sól, oregano, natka pietruszki. Dodatki: szynka wieprzowa kilka plasterków, 1 pęczek szparagów zielonych, 1 pęczek cebuli dymki, koperek, ser żółty lub mozzarella tarta.

Przygotowanie: masło ucieramy dodając naprzemiennie jajka i mąkę. Następnie dodajemy śmietanę, oraz posiekaną natkę i oregano. Na patelni przesmażamy szynkę, dodajemy pokrojone szparagi, cebulę dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem. wykładamy na upieczony gofr, posypujemy serem i na chwilę wstawiamy do piekarnika.

Inną propozycją, którą warto spróbować i zaserwować rodzinie lub gościom są gofry z łososiem, szpinakiem i parmezanem.

Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki, 2 jajka, łyżka cukru, 1 szklanka mleka, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz do smaku. Łosoś ze szpinakiem: 450 g mrożonego szpinaku, 300 g łososia wędzonego, 2 łyżki kaparów, 1 mała czerwona papryka, ser parmezan, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 100 ml śmietany 18%.

|

Obraz

|
| --- |

Przygotowanie: białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3-4 minuty aż będą rumiane. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu tartym parmezanem.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥