Gotowanie na ekranie: wytrawne gofry

Gofry najczęściej kojarzą się z przysmakami znad morza, obficie przystrojonymi bitą śmietaną i owocowymi polewami. Andrzej Poland w kulinarnym kąciku "Dzień Dobry TVN" zaproponował wytrawną wersję tego smakołyku.

Kucharz przygotował gofry z dodatkiem oregano i natki pietruszki, zapiekane ze szparagami, wędzonką i serem mozzarella.

Składniki na ciasto: 200 ml śmietany 30%, 9 jajek, 400 g mąki, 400 g masła, sól, oregano, natka pietruszki. Dodatki: szynka wieprzowa kilka plasterków, 1 pęczek szparagów zielonych, 1 pęczek cebuli dymki, koperek, ser żółty lub mozzarella tarta.

Przygotowanie: masło ucieramy dodając naprzemiennie jajka i mąkę. Następnie dodajemy śmietanę, oraz posiekaną natkę i oregano. Na patelni przesmażamy szynkę, dodajemy pokrojone szparagi, cebulę dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem. wykładamy na upieczony gofr, posypujemy serem i na chwilę wstawiamy do piekarnika.

Inną propozycją, którą warto spróbować i zaserwować rodzinie lub gościom są gofry z łososiem, szpinakiem i parmezanem.

Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki, 2 jajka, łyżka cukru, 1 szklanka mleka, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz do smaku. Łosoś ze szpinakiem: 450 g mrożonego szpinaku, 300 g łososia wędzonego, 2 łyżki kaparów, 1 mała czerwona papryka, ser parmezan, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 100 ml śmietany 18%.

|

Obraz

|
| --- |

Przygotowanie: białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3-4 minuty aż będą rumiane. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu tartym parmezanem.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej