Desery warzywne - smaczne i bardzo zdrowe

Do przygotowywania deserów wcale nie musimy używać wyłącznie owoców, mąki, masła i cukru. Bardzo smaczne są ciasta i słodycze na bazie warzyw. Jarzyny, podobnie jak owoce, zawierają sporo zdrowych cukrów. Warto to wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych propozycji na warzywne desery.

Obraz

/ 7Desery w wersji fit

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowywania deserów wcale nie musimy używać wyłącznie owoców, mąki, masła i cukru. Bardzo smaczne są ciasta i słodycze na bazie warzyw. Jarzyny, podobnie jak owoce, zawierają sporo zdrowych cukrów. Warto to wykorzystać. Oto kilka naszych propozycji na warzywne desery.

/ 7Gofry z marchwią i dynią

Obraz
© 123RF.COM

Dynia to warzywo powszechnie używane w cukiernictwie. Oto nasz pomysł na warzywne gofry. Potrzebujemy: 300 gramów pokrojonej i obranej dyni, kilka marchewek, szklankę mąki pszennej, szklankę mleka, trochę cukru i dwa jajka. Mąkę mieszamy z mlekiem i cukrem. Dynię i marchew miksujemy, dodajemy do ciasta razem z jajkami. Ciasto pieczemy w gofrownicy. Gofry podajemy posypane cukrem pudrem.

/ 7Muffinki marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM

Marchew to chyba najpopularniejsze warzywo wykorzystywane do deserów. Nie ma co się dziwić - jest słodka, kolorowa i bardzo smaczna. Do przygotowania muffinów potrzebujemy: dwie szklanki mąki, pół szklanki cukru, szklankę mleka, pół szklanki oleju, jajko, łyżkę proszku do pieczenia, dwie szklanki startej na drobnej tarce marchwi i jabłka. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy olej, mleko i jajko i mieszamy dokładnie. Dodajemy warzywa i łączymy. Wlewamy masę do foremek i pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

/ 7Galaretka z buraków

Obraz
© 123RF.COM

Galaretki warzywne są znakomitym urozmaiceniem zdrowej diety. Możemy zaskoczyć naszych gości ich specyficznym, nietypowym smakiem. Do tego przepisu potrzebne nam będą: dwie szklanki świeżego i przecedzonego przez gazę soku z buraków, cztery łyżeczki żelatyny i dwie łyżki cukru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do soku z buraków. Przyprawiamy cukrem, przelewamy do miseczek i schładzamy. Warto spróbować!

/ 7Budyń z dyni

Obraz
© 123RF.COM

Dziś budynie przygotowujemy wyłącznie z torebki. A jeszcze niedawno ten popularny deser robiono własnoręcznie w domu. Warto wrócić do tej tradycji. Do przygotowania budyniu z dyni potrzebujemy: szklankę pokrojonej dyni, duże jabłko, pół szklanki mleka, łyżkę kaszy manny, trzy łyżki cukru, dwa jajka i odrobinę masła (około dwóch łyżek). Gotujemy mleko i dodajemy do niego dynię, cały czas gotując na małym ogniu. Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy do mleka. Całość dusimy kilka minut, aż dynia i jabłka się nie rozpadną. Powoli dodajemy kaszę, cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu, dodajemy jajka i cukier, mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w kąpieli wodnej około pół godziny, aż cała masa się zetnie.

/ 7Ciasto czekoladowe z cukinią

Obraz
© Fotolia

To coś dla prawdziwych łasuchów i miłośników warzyw - ciasto czekoladowe z cukinią. Potrzebujemy: pół kostki masła, szklankę cukru pudru, trzy szklanki mąki, pięć łyżek gorzkiego kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, dwa jajka, pół szklanki mleka, pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady i dwie duże cukinie. Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy z nich jak najwięcej wody (w bawełnianej ściereczce). Do miski dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy, stopniowo dodając jajka. Dodajemy suche składniki, mleko i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy cukinię. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Posypujemy cukrem
pudrem i gotowe. Smacznego!

/ 7Sernik z ziemniakami

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca