Desery warzywne - smaczne i bardzo zdrowe
Do przygotowywania deserów wcale nie musimy używać wyłącznie owoców, mąki, masła i cukru. Bardzo smaczne są ciasta i słodycze na bazie warzyw. Jarzyny, podobnie jak owoce, zawierają sporo zdrowych cukrów. Warto to wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych propozycji na warzywne desery.
Desery w wersji fit
Gofry z marchwią i dynią
Dynia to warzywo powszechnie używane w cukiernictwie. Oto nasz pomysł na warzywne gofry. Potrzebujemy: 300 gramów pokrojonej i obranej dyni, kilka marchewek, szklankę mąki pszennej, szklankę mleka, trochę cukru i dwa jajka. Mąkę mieszamy z mlekiem i cukrem. Dynię i marchew miksujemy, dodajemy do ciasta razem z jajkami. Ciasto pieczemy w gofrownicy. Gofry podajemy posypane cukrem pudrem.
Muffinki marchewkowe
Marchew to chyba najpopularniejsze warzywo wykorzystywane do deserów. Nie ma co się dziwić - jest słodka, kolorowa i bardzo smaczna. Do przygotowania muffinów potrzebujemy: dwie szklanki mąki, pół szklanki cukru, szklankę mleka, pół szklanki oleju, jajko, łyżkę proszku do pieczenia, dwie szklanki startej na drobnej tarce marchwi i jabłka. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy olej, mleko i jajko i mieszamy dokładnie. Dodajemy warzywa i łączymy. Wlewamy masę do foremek i pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Galaretka z buraków
Galaretki warzywne są znakomitym urozmaiceniem zdrowej diety. Możemy zaskoczyć naszych gości ich specyficznym, nietypowym smakiem. Do tego przepisu potrzebne nam będą: dwie szklanki świeżego i przecedzonego przez gazę soku z buraków, cztery łyżeczki żelatyny i dwie łyżki cukru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do soku z buraków. Przyprawiamy cukrem, przelewamy do miseczek i schładzamy. Warto spróbować!
Budyń z dyni
Dziś budynie przygotowujemy wyłącznie z torebki. A jeszcze niedawno ten popularny deser robiono własnoręcznie w domu. Warto wrócić do tej tradycji. Do przygotowania budyniu z dyni potrzebujemy: szklankę pokrojonej dyni, duże jabłko, pół szklanki mleka, łyżkę kaszy manny, trzy łyżki cukru, dwa jajka i odrobinę masła (około dwóch łyżek). Gotujemy mleko i dodajemy do niego dynię, cały czas gotując na małym ogniu. Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy do mleka. Całość dusimy kilka minut, aż dynia i jabłka się nie rozpadną. Powoli dodajemy kaszę, cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu, dodajemy jajka i cukier, mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w kąpieli wodnej około pół godziny, aż cała masa się zetnie.
Ciasto czekoladowe z cukinią
To coś dla prawdziwych łasuchów i miłośników warzyw - ciasto czekoladowe z cukinią. Potrzebujemy: pół kostki masła, szklankę cukru pudru, trzy szklanki mąki, pięć łyżek gorzkiego kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, dwa jajka, pół szklanki mleka, pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady i dwie duże cukinie. Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy z nich jak najwięcej wody (w bawełnianej ściereczce). Do miski dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy, stopniowo dodając jajka. Dodajemy suche składniki, mleko i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy cukinię. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Posypujemy cukrem
pudrem i gotowe. Smacznego!