Desery warzywne - smaczne i bardzo zdrowe

Do przygotowywania deserów wcale nie musimy używać wyłącznie owoców, mąki, masła i cukru. Bardzo smaczne są ciasta i słodycze na bazie warzyw. Jarzyny, podobnie jak owoce, zawierają sporo zdrowych cukrów. Warto to wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych propozycji na warzywne desery.

Obraz

/ 7Desery w wersji fit

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowywania deserów wcale nie musimy używać wyłącznie owoców, mąki, masła i cukru. Bardzo smaczne są ciasta i słodycze na bazie warzyw. Jarzyny, podobnie jak owoce, zawierają sporo zdrowych cukrów. Warto to wykorzystać. Oto kilka naszych propozycji na warzywne desery.

/ 7Gofry z marchwią i dynią

Obraz
© 123RF.COM

Dynia to warzywo powszechnie używane w cukiernictwie. Oto nasz pomysł na warzywne gofry. Potrzebujemy: 300 gramów pokrojonej i obranej dyni, kilka marchewek, szklankę mąki pszennej, szklankę mleka, trochę cukru i dwa jajka. Mąkę mieszamy z mlekiem i cukrem. Dynię i marchew miksujemy, dodajemy do ciasta razem z jajkami. Ciasto pieczemy w gofrownicy. Gofry podajemy posypane cukrem pudrem.

/ 7Muffinki marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM

Marchew to chyba najpopularniejsze warzywo wykorzystywane do deserów. Nie ma co się dziwić - jest słodka, kolorowa i bardzo smaczna. Do przygotowania muffinów potrzebujemy: dwie szklanki mąki, pół szklanki cukru, szklankę mleka, pół szklanki oleju, jajko, łyżkę proszku do pieczenia, dwie szklanki startej na drobnej tarce marchwi i jabłka. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy olej, mleko i jajko i mieszamy dokładnie. Dodajemy warzywa i łączymy. Wlewamy masę do foremek i pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

/ 7Galaretka z buraków

Obraz
© 123RF.COM

Galaretki warzywne są znakomitym urozmaiceniem zdrowej diety. Możemy zaskoczyć naszych gości ich specyficznym, nietypowym smakiem. Do tego przepisu potrzebne nam będą: dwie szklanki świeżego i przecedzonego przez gazę soku z buraków, cztery łyżeczki żelatyny i dwie łyżki cukru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do soku z buraków. Przyprawiamy cukrem, przelewamy do miseczek i schładzamy. Warto spróbować!

/ 7Budyń z dyni

Obraz
© 123RF.COM

Dziś budynie przygotowujemy wyłącznie z torebki. A jeszcze niedawno ten popularny deser robiono własnoręcznie w domu. Warto wrócić do tej tradycji. Do przygotowania budyniu z dyni potrzebujemy: szklankę pokrojonej dyni, duże jabłko, pół szklanki mleka, łyżkę kaszy manny, trzy łyżki cukru, dwa jajka i odrobinę masła (około dwóch łyżek). Gotujemy mleko i dodajemy do niego dynię, cały czas gotując na małym ogniu. Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy do mleka. Całość dusimy kilka minut, aż dynia i jabłka się nie rozpadną. Powoli dodajemy kaszę, cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu, dodajemy jajka i cukier, mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w kąpieli wodnej około pół godziny, aż cała masa się zetnie.

/ 7Ciasto czekoladowe z cukinią

Obraz
© Fotolia

To coś dla prawdziwych łasuchów i miłośników warzyw - ciasto czekoladowe z cukinią. Potrzebujemy: pół kostki masła, szklankę cukru pudru, trzy szklanki mąki, pięć łyżek gorzkiego kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, dwa jajka, pół szklanki mleka, pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady i dwie duże cukinie. Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy z nich jak najwięcej wody (w bawełnianej ściereczce). Do miski dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy, stopniowo dodając jajka. Dodajemy suche składniki, mleko i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy cukinię. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Posypujemy cukrem
pudrem i gotowe. Smacznego!

/ 7Sernik z ziemniakami

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem