Ciasto czekoladowe z cukinią
To coś dla prawdziwych łasuchów i miłośników warzyw - ciasto czekoladowe z cukinią. Potrzebujemy: pół kostki masła, szklankę cukru pudru, trzy szklanki mąki, pięć łyżek gorzkiego kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, dwa jajka, pół szklanki mleka, pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady i dwie duże cukinie. Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy z nich jak najwięcej wody (w bawełnianej ściereczce). Do miski dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy, stopniowo dodając jajka. Dodajemy suche składniki, mleko i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy cukinię. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Posypujemy cukrem
pudrem i gotowe. Smacznego!