WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Macierewiczem. Jest komunikat prokuratury w sprawie immunitetu

Jarzynowe desery

Wbrew powszechnemu przekonaniu warzywa to nie tylko składnik sałatek, surówek czy dodatek do kanapek. Z jarzyn można też wyczarować wspaniałe, słodkie desery. Choć tradycyjnie do ciast, lodów i innych słodkości dodajemy raczej owoce, warto spróbować deserów z warzywami. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale też obłędnie smaczne!

Jarzynowe desery
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Carrot cake, czyli ciasto marchewkowe

Ciasto z marchwi, to chyba najpopularniejszy deser jarzynowy. Nie może więc zabraknąć go i u nas. Ucieramy na drobnej tarce 3-4 spore marchewki. Do wiórków dodajemy 4 całe jaja, 250 g mąki, 170 g cukru, 150 g masła (najlepiej roztopionego), łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto doprawiamy według uznania - najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem mieszamy, dorzucamy 2-3 garści pokrojonych orzechów włoskich. Masę wlewamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy około godziny. Gdy ciasto ostygnie, możemy na wierzch wylać polewę - np. rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladę albo lukier. Bardzo dobrze komponuje się też z polewą z serka śmietankowego: 100 g kremowego serka, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki masła (miękkie masło ucieramy z serkiem, dodając cukier).

Ciasto szpinakowo-kokosowe

Choć połączenie to może wydawać się mocno zaskakujące, nie należy się uprzedzać. Wypiek nie tylko jest bardzo smaczny, ale też prezentuje się wyjątkowo. A przygotowanie nie jest specjalnie trudne. Do miski wsypujemy suche produkty - szklankę mąki, szklankę wiórków kokosowych, pół szklanki cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodajemy olejek waniliowy albo cukier waniliowy. Następnie 4 łyżki oleju i ubitą pianę z dwóch jaj. Na koniec jedną szklankę umytego, odsączonego i zmiksowanego szpinaku. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Ciasto można ozdobić polewą np. czekoladowo-kokosową.

Ciasto buraczano-czekoladowe

Kolejne ekstremalne połączenie, które na pierwszy rzut oka nie zachwyca. Ale naprawdę warto spróbować. Do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą, wrzucamy 250 g połamanej gorzkiej czekolady (2 i pół tabliczki). Rozpuszczoną odstawiamy, by lekko ostygła. Ucieramy 3 jaja z 200 g cukru (najlepiej brązowego) i torebką cukru waniliowego. Miksując, dodajemy olej, wlewając po łyżeczce - w sumie 100 ml, aż uzyskamy gładką, puszystą masę. W innym naczyniu mieszamy produkty suche - 100 g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 50 g mielonych migdałów (mogą być też orzechy włoskie). Dosypujemy do jaj i cukru i delikatnie mieszamy. Wlewamy stopioną czekoladę i ponownie mieszamy. Do masy dodajemy jeden średni burak, starty na drobnych oczkach i odciśnięty z soku. Mieszamy, po czym wylewamy ciasto na blachę i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Powoli studzimy - otwierając drzwiczki piekarnika. Ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową lub bitą śmietaną.

*Pudding z dyni *
Do wypieków poza marchwią, burakiem czy szpinakiem świetnie nadaje się też cukinia i dynia. Z tej ostatniej można zrobić słodki pudding. Miąższ z dyni (400-500 g) kroimy w kostkę i gotujemy w 750 ml mleka. Dodajemy 150 g cukru, 25 ml likieru wiśniowego albo syropu klonowego i miąższ z połówki laski wanilii (zamiast niego możemy użyć cukru waniliowego). Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Studzimy i dodajemy 2 całe jaja. Masę wlewamy do foremek, umieszczonych w szerokim rondlu, wypełnionym wodą do wysokości około 1 - 2 cm poniżej krawędzi foremek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na około 50 minut. Pudding podajemy z sosem, np. waniliowym lub wiśniowym.

Bakłażan w czekoladzie

To ekspresowy przepis. Spory bakłażan kroimy w dość cienkie plastry (około 5 mm). Następnie smażymy je na oleju (najlepiej ryżowym, jest niemal bez smaku i zapachu) z obu stron, aż się zrumienią. Gotowe plastry bakłażana odsączamy z tłuszczu i układamy na talerzu. Następnie polewamy płynną czekoladą i natychmiast podajemy.

Groszkowe ciasteczka

Kto próbował ziaren groszku, ten wie, jak słodka to przekąska. Wprost idealna do deseru, a te ciasteczka bardzo łatwo zrobić. Wystarczy zmiksować 250 g groszku, dorzucić taką samą ilość mąki, dodać 150 g cukru pudru i 150 ml oleju. Wszystko razem zagniatamy na gładką masę, z której lepimy nieduże kuleczki. Do ciasta można dodać różne dodatki - odrobinę mięty, skórkę z cytryny lub pomarańczy. Gotowe kulki kładziemy na blasze i pieczemy około 20 - 25 minut w temp. 170 stopni. Ciasteczka nie powinny się zrumienić, tylko pozostać pięknie zielone.

Zielone lody

Entuzjaści nietypowych lodów mogą dziś kupić ulubione smakołyki w prawie każdym smaku – od wanilii po boczek. Trudno się więc dziwić, że dostępne są także lody warzywne. Co więcej, taki przysmak jak np. lody bananowo-szpinakowe możemy zrobić sami w domu. Do blendera wrzucamy szklankę szpinaku, dwa duże banany i miksujemy. Dodajemy kilka kropel ekstraktu miętowego lub kilka liści mięty, wlewamy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. Do masy wrzucamy czekoladowe groszki albo startą na grubej tarce gorzką czekoladę. Gotową masę wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godz.

Lody marchewkowe lub dyniowe

Do zrobienia jarzynowych lodów doskonale nadają się też dynia i marchew. W obu przypadkach baza jest taka sama. Zaczynamy od zrobienia kogla-mogla z 6 żółtek i 3/4 szklanki cukru. Do garnka wlewamy 30 ml mleka i 30 ml śmietany 30 proc. Podgrzewamy. Mieszamy z jajkami i ostrożnie podgrzewamy dalej, aż wszystko lekko zgęstnieje (nie wolno zagotować). Teraz musimy się zdecydować, czy wolimy lody marchewkowe, czy dyniowe. W przypadku lodów marchewkowych: do 150 g startej marchwi dodajemy łyżeczkę przyprawy do piernika lub sami ją przyprawiamy, korzystając z korzennych aromatów. Dodajemy 2 łyżki wody i cały czas mieszając, krótko gotujemy do momentu, gdy płyn wyparuje, a marchew trochę zmięknie. Masę jajeczną mieszamy z marchewką i studzimy. Jeśli mamy maszynę do lodów wkładamy do niej masę i postępujemy zgodnie z instrukcją. Jeśli maszyny nie mamy, przygotowujemy garnek z lodem, w którym umieszczamy mniejsze naczynie z masą i cierpliwie mieszamy. Wymieszane lody (przez maszynę lub ręcznie) wkładamy do
zamrażalnika i gotowe.

Gdy mamy ochotę na lody dyniowe, masę z marchwi i przypraw do piernika zastępujemy masą dyniową. Do jej zrobienia potrzebujemy szklankę zmiksowanego miąższu z upieczonej dyni, łyżeczkę cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej i startego imbiru. Dodajemy ją do jaj i dalej postępujemy tak samo jak w przypadku lodów marchewkowych.

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach