WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Czekolada w oryginalnych przepisach

Czekolada to jeden z najpopularniejszych rodzajów słodyczy. Nie brakuje fanów tego rarytasu w formie tabliczek czy jako bazy lub dodatków do deserów, a nawet dań obiadowych. Jej walory smakowe i zdrowotne sprawiły, że ma swoje miejsce również w kalendarzu świąt nietypowych. Polecamy 8 przepisów z czekoladą w roli głównej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Płynna czekolada

Obraz
© 123RF.COM

Czekolada to jeden z najpopularniejszych rodzajów słodyczy. Oczywiście nie brakuje fanów tego rarytasu w formie tabliczek, ale popularnością cieszy się jako baza lub dodatków do deserów, a nawet dań obiadowych. Jej walory smakowe i właściwości zdrowotne sprawiły, że ma swoje miejsce również w kalendarzu świąt nietypowych. Polecamy 5 przepisów z czekoladą w roli głównej.

Jak prawidłowo roztopić czekoladę? Warto wykorzystać do tego metodę tzw. kąpieli wodnej. Kostki czekolady należy umieścić w niedużej miseczce (np. metalowej, szklanej), a naczynie ustawić nad garnuszkiem z gorącą wodą. Mała miseczka nie powinna stykać się z wodą. Niektórzy podczas roztapiania trzymają rondel na maleńkim ogniu. Raz po raz czekoladę można zamieszać, a gdy się rozpuści wykorzystać do przepisów. Ważna uwaga: podczas rozpuszczania do miski z czekoladą nie może dostać się woda.

/ 6Mandarynki w czekoladzie

Obraz
© 123RF.COM

Tak przygotowaną czekoladę warto wykorzystać do eleganckiego deseru z zaledwie trzech składników. Potrzebne będą dodatkowo mandarynki podzielone na cząstki i posiekane orzeszki (pistacje, nerkowce). Owoce należy zamoczyć w gorącej czekoladzie i odkładać na pergamin, a następnie posypać orzeszkami. Niektórzy zastępują je również grubą, solą morską, która zapewni wyjątkowe połączenie smaków z gorzką czekoladą.

/ 6Pizza czekoladowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody,1/4 łyżeczki cukru 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 200 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady białej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła (+ do wysmarowania blaszki). Opcjonalnie w ramach dodatków: borówki, wiórki kokosowe, orzechy.

*Przygotowanie: *drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą. Dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 20 minut, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie masę rozprowadzić na blasze do pizzy posmarowanej masłem (może być też od tortownicy o średnicy 23 cm). Ponownie przykryć ściereczkę i odczekać pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej w osobnych miseczkach. Pizzę piec 7 minut aż ładnie się zarumieni. Wyjąć nałożyć czekoladę mleczną i białą, a za pomocą wykałaczki zrobić wzorki. Pizzę włożyć jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika. Po tym czasie można nałożyć dodatki i podawać.

/ 6Mus czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *160 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru, 4 jajka, 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie: czekoladę posiekać i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej (umieszczając metalową miskę na garnku z gotującą się wodą, raz po raz mieszając). Oddzielić żółtka od białek - te drugie włożyć na kilka minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na gładki i puszysty krem, a następne delikatnie połączyć z ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą. Białka ubić z solą na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Całość wymieszać raz jeszcze i przełożyć do niskich szklanek. Mus schłodzić minimum godzinę w lodówce, a przed podaniem dodać sezonowe owoce np. maliny i porzeczki. Ważne: wszystkie składniki do przygotowania musu muszą być w temperaturze pokojowej.

/ 6Bekon z czekoladą

Obraz
© 123RF.COM

To połączenie moją pokochać lub znienawidzić na długie lata. Mięsny smak chrupiącego boczku i płynna, aromatyczna czekolada to dla wielu osób najlepszy przysmak na świecie. Wędzony boczek wystarczy mocno przypiec w piekarniku lub na suchej, grillowej patelni, a czekoladę (mleczną lub półsłodką) rozpuścić w kąpieli wodnej. Serwować od razu. Warto zaopatrzyć się w specjalny zestaw do fondue, dzięki któremu czekolada cały czas będzie płynna i ciepła.

/ 6Kurczak z czekoladą

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula czerwona, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 papryczka chili, 100 g czekolady gorzkiej, sól i pieprz, garść posiekanych pistacji, ugotowany ryż do podania.

Przygotowanie: kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodać mięso, podsmażać kilka minut, raz po raz mieszając. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum