Czekolada w oryginalnych przepisach
Płynna czekolada
Czekolada to jeden z najpopularniejszych rodzajów słodyczy. Nie brakuje fanów tego rarytasu w formie tabliczek czy jako bazy lub dodatków do deserów, a nawet dań obiadowych. Jej walory smakowe i zdrowotne sprawiły, że ma swoje miejsce również w kalendarzu świąt nietypowych. Polecamy 8 przepisów z czekoladą w roli głównej.
Czekolada to jeden z najpopularniejszych rodzajów słodyczy. Oczywiście nie brakuje fanów tego rarytasu w formie tabliczek, ale popularnością cieszy się jako baza lub dodatków do deserów, a nawet dań obiadowych. Jej walory smakowe i właściwości zdrowotne sprawiły, że ma swoje miejsce również w kalendarzu świąt nietypowych. Polecamy 5 przepisów z czekoladą w roli głównej.
Jak prawidłowo roztopić czekoladę? Warto wykorzystać do tego metodę tzw. kąpieli wodnej. Kostki czekolady należy umieścić w niedużej miseczce (np. metalowej, szklanej), a naczynie ustawić nad garnuszkiem z gorącą wodą. Mała miseczka nie powinna stykać się z wodą. Niektórzy podczas roztapiania trzymają rondel na maleńkim ogniu. Raz po raz czekoladę można zamieszać, a gdy się rozpuści wykorzystać do przepisów. Ważna uwaga: podczas rozpuszczania do miski z czekoladą nie może dostać się woda.