Kociołek z ziemniakami i kapustą
Składniki:
- główka kapusty włoskiej,
- 6-7 niewielkich ziemniaków,
- 25-30 dag wędzonego boczku,
- 20 dag cienkiej kiełbasy,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku,
- ostra mielona papryka do smaku.
Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Włóż je do miski, skrop oliwą, posól i podpiecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie rumiana, dodaj poszatkowaną kapustę i dolej pół szklanki wody. Przykryj, zmniejsz ogień na minimum i duś. Co kilka minut zamieszaj zawartość garnka. Gdy kapusta już zmięknie, a smaki ładnie się połączą, dodaj upieczone ziemniaki, znów zamieszaj i dopraw solą, pieprzem, papryką. Ponownie przykryj patelnię i duś jeszcze przez kilka minut.