Bakłażan zapiekany z granatem
*Składniki: *2 bakłażany, 75 ml oliwy + 2 łyżeczki, 1 mały granat, 1 łyżeczka świeżych listków tymianku, 140 ml maślanki, 100 g jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, 1 cytryna (opcjonalnie). Mieszanka przypraw: 2 łyżki tymianku, 2 łyżki oregano, 2 łyżki prażonego sezamu, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: bakłażany umyć, przekroić na pół i kilka razy ponacinać miąższ w poprzek. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni C. Granat rozkroić i wyłuskać nasiona. Jogurt połączyć z maślanką, a następnie dodać 2 łyżeczki oliwy, wyciśnięty czosnek i szczyptę soli. Bakłażany wyciągnąć z pieca i przestudzić. Następnie nałożyć maślankę z jogurtem i doprawić mieszanką ziół. Dodać tymianku, posypać nasionami granatu. Na koniec dodatkowo można zetrzeć skórkę z cytryny, która urozmaici całą potrawę.