Letnie dania z wieprzowiną

W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przyrządził potrawy z mięsa wieprzowego: kolorową sałatkę z pieczonym schabem, letnie stir-fry z wieprzowiną oraz polędwiczkę z młodymi marchewkami. Kucharz wyjaśnił również co to jest system QAFP.

Obraz
Źródło zdjęć: © Dzień Dobry TVN/x-news.pl

/ 4Proste przepisy na wieprzowinę

/ 4Polędwiczka z młodymi marchewkami

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: 2 pęczki młodych marchewek, 2 łyżki masła, 3 łyżki miodu, 1 polędwiczka, sól i pieprz, świeży tymianek, sok z cytryny, miks świeżych salat, listki ziół: pietruszka, oregano, bazylia, jadalne kwiaty: nasturcja, ogórecznik, kwiaty groszku, kwiaty rukoli, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: polędwiczkę oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i skropić sokiem z cytryny-szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę najlepiej na noc. Polędwiczkę odwinąć z foli i obsmażyć z każdej strony, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140 stopnic C na około 15-20 minut. W tym czasie obrać i ugotować na półtwardo marchewki. Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć marchewki, pod koniec dodać miód i podsmażyć jeszcze przez chwile aż marchewka się skarmelizuje. Sałaty wymieszać z ziołami i kwiatami, lekko skropić oliwą. Polędwiczkę pokroić w plasterki, podawać na marchewkach obok podać sałatkę.

/ 4Kolorowa sałatka z pieczonym schabem

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: 1 kg schabu, 1 litr cydru jabłkowego, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 pęczek młodych marchewek, garść groszku cukrowego, młode buraczki (najlepiej kolorowe), 2 pomidory malinowe, szczaw, młode listki mniszka lekarskiego, szczawik zajęczy, Sos: 200 g kremowego serka koziego, 100 ml kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki posiekanej mięty, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek.

*Przygotowanie: *schab natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do garnka który jest dobrze dopasowany do wielkości schabu. Zalać cydrem i gotować około 30-40 minut na wolnym ogniu aż schab będzie miękki. Wyjąć z cydru i schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej a później można w lodówce aby łatwiej się kroił. Cydr można zredukować gotując dalej do konsystencji gęstego sosu i użyć jako sos do mięs. Marchewki i szparagi pokroić na cienkie paski podobne do makaronu tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Groszek pokroić w podłużne słupki, pomidory w kostkę. Buraczki przy pomocy obieraczki na cienkie plasterki. Wymieszać razem, dodać listki roślin i delikatnie wymieszać. Sos: serek wymieszać ze śmietaną i miętą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą z oliwek. Postawić obok sałatki w miseczce. Schab pokroić w cienkie plastry i ułożyć obok sałatki. Z powyższych składników można przygotować również roladki. Wystarczy plastry schabu
posmarować serkiem (nie rozrzedzając go śmietaną). Nałożyć sałatkę do środka (w sałatce pominąć pomidora) i zwinąć w roladki.

/ 4Letnie stir-fry z wieprzowiną

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej, olej do smażenia, 3-4 młode marchewki, 5-6 zielonych szparagów, garść groszku cukrowego, 5-6 rzodkiewek, pęczek dymki, sos sojowy, sos rybny, pieprz, ocet ryżowy lub sok z cytryny, sezam.

Przygotowanie: łopatkę pokroić na cienkie paski. Rozgrzać wok z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażyć szybko wieprzowinę na bardzo mocnym ogniu. Mieszając i przyprawiając sosem sojowym oraz pieprzem. Gdy wieprzowina się zetnie, przełożyć do miski. Ponownie rozgrzać wok i podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa tak aby były półtwarde. Dodać mięso i szybko wszystko razem podgrzać. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem lub sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości