Letnie dania z wieprzowiną
W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przyrządził potrawy z mięsa wieprzowego: kolorową sałatkę z pieczonym schabem, letnie stir-fry z wieprzowiną oraz polędwiczkę z młodymi marchewkami. Kucharz wyjaśnił również co to jest system QAFP.
Proste przepisy na wieprzowinę
Polędwiczka z młodymi marchewkami
Składniki: 2 pęczki młodych marchewek, 2 łyżki masła, 3 łyżki miodu, 1 polędwiczka, sól i pieprz, świeży tymianek, sok z cytryny, miks świeżych salat, listki ziół: pietruszka, oregano, bazylia, jadalne kwiaty: nasturcja, ogórecznik, kwiaty groszku, kwiaty rukoli, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: polędwiczkę oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i skropić sokiem z cytryny-szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę najlepiej na noc. Polędwiczkę odwinąć z foli i obsmażyć z każdej strony, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140 stopnic C na około 15-20 minut. W tym czasie obrać i ugotować na półtwardo marchewki. Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć marchewki, pod koniec dodać miód i podsmażyć jeszcze przez chwile aż marchewka się skarmelizuje. Sałaty wymieszać z ziołami i kwiatami, lekko skropić oliwą. Polędwiczkę pokroić w plasterki, podawać na marchewkach obok podać sałatkę.
Kolorowa sałatka z pieczonym schabem
Składniki: 1 kg schabu, 1 litr cydru jabłkowego, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 pęczek młodych marchewek, garść groszku cukrowego, młode buraczki (najlepiej kolorowe), 2 pomidory malinowe, szczaw, młode listki mniszka lekarskiego, szczawik zajęczy, Sos: 200 g kremowego serka koziego, 100 ml kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki posiekanej mięty, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: *schab natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do garnka który jest dobrze dopasowany do wielkości schabu. Zalać cydrem i gotować około 30-40 minut na wolnym ogniu aż schab będzie miękki. Wyjąć z cydru i schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej a później można w lodówce aby łatwiej się kroił. Cydr można zredukować gotując dalej do konsystencji gęstego sosu i użyć jako sos do mięs. Marchewki i szparagi pokroić na cienkie paski podobne do makaronu tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Groszek pokroić w podłużne słupki, pomidory w kostkę. Buraczki przy pomocy obieraczki na cienkie plasterki. Wymieszać razem, dodać listki roślin i delikatnie wymieszać. Sos: serek wymieszać ze śmietaną i miętą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą z oliwek. Postawić obok sałatki w miseczce. Schab pokroić w cienkie plastry i ułożyć obok sałatki. Z powyższych składników można przygotować również roladki. Wystarczy plastry schabu
posmarować serkiem (nie rozrzedzając go śmietaną). Nałożyć sałatkę do środka (w sałatce pominąć pomidora) i zwinąć w roladki.
Letnie stir-fry z wieprzowiną
Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej, olej do smażenia, 3-4 młode marchewki, 5-6 zielonych szparagów, garść groszku cukrowego, 5-6 rzodkiewek, pęczek dymki, sos sojowy, sos rybny, pieprz, ocet ryżowy lub sok z cytryny, sezam.
Przygotowanie: łopatkę pokroić na cienkie paski. Rozgrzać wok z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażyć szybko wieprzowinę na bardzo mocnym ogniu. Mieszając i przyprawiając sosem sojowym oraz pieprzem. Gdy wieprzowina się zetnie, przełożyć do miski. Ponownie rozgrzać wok i podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa tak aby były półtwarde. Dodać mięso i szybko wszystko razem podgrzać. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem lub sokiem z cytryny.