Kuchenne inspiracje
Po bakłażany najlepiej sięgać w sierpniu - wtedy są dojrzałe i najsmaczniejsze. Wiele osób w trakcie przygotowania tego produktu boryka się z problemem charakterystycznej goryczki. Jest na to jednak prosty sposób. Wystarczy posolić miąższ pokrojonego w plastry lub na pół bakłażana i odłożyć na kilka minut. W tym czasie na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne kropelki, które "wyciągną" nieprzyjemny posmak i wystarczy je delikatnie usunąć za pomocą ręcznika papierowego lub spłukać. Warto wiedzieć, że to większe okazy są najczęściej gorzkie. Wybierając ten produkt, zwróćmy uwagę, aby nie miał wgnieceń czy przebarwień. Powinien być jędrny, o ładnej barwie.
Bakłażan świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, ziołami i serami. Warzywo to można podać na wiele sposobów, zarówno jako danie obiadowe, jak i sycącą przystawkę. Oto kilka propozycji.