Jak zrobić ziemniaki Hasselback?
Składniki (szczegóły w dalszej części artykułu): 1 kg ziemniaków, ok. 3–4 łyżki tłuszczu, sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy.
Ziemniaki Hasselback – przygotowanie:
· Wybierz ziemniaki. Najlepsze będą średniej wielkości, kształtne (owalne), wszystkie do siebie podobne. Jeśli wybierzesz ziemniaki różnej wielkości, część upiecze się szybciej, a część pozostanie niedopieczona.
· Przygotuj ostry nóż. Możesz też kupić sobie specjalny przyrząd do krojenia ziemniaków według receptury Hasselbackspotatis (np. przez internet).
· Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyciągnij blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Ziemniaki można też upiec w brytfance albo naczyniu żaroodpornym (wysmaruj je wcześniej odrobiną tłuszczu).
· Przygotuj ulubione zioła. Koniecznie sól i czarny lub biały pieprz. Możesz też sięgnąć po inne zioła, np. prowansalskie, gałkę muszkatołową, tymianek, rozmaryn, wędzoną paprykę.
· Przygotuj tłuszcz, np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy. Masło i smalec gęsi też będą w porządku. Wybierz tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia.