Ziemniaki Hasselback – krok po kroku:
Ziemniaki Hasselback – krok po kroku:
· Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie umyj i wyszoruj szczoteczką, a następnie osusz.
· Teraz najważniejsza sprawa: każdy ziemniak starannie i ostrożnie natnij nożem, robiąc możliwie jak najwięcej nacięć (jakbyś chciał/a pokroić go w plasterki), ale uwaga – ziemniaków nie należy rozcinać do końca! Mają zostać nacięte, lecz nienaruszone, żeby wciąż tworzyły całość. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć ziemniaka na pół. Istnieje pewien trik, by tego uniknąć: ziemniaki jeden po drugim kładzie się w zagłębieniu drewnianej bądź metalowej łyżki i dopiero wtedy nacina.
· Swoje nacięte ziemniaki ułóż na blaszce (lub w naczyniu).
· Ziemniaki skrop oliwą/olejem (jeśli masz tłuszcz w formie stałej, po prostu rozłóż po kawałeczku na każdym ziemniaki). Wykorzystaj połowę tłuszczu podanego w przepisie.
· Teraz oprósz swoje ziemniaki przyprawami – solą i pieprzem oraz, jeśli używasz, również innymi ziołami. Możesz użyć ziół suszonych albo świeżych.
· Tak przygotowane ziemniaki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.
· Po upływie 30 minut wysuń blachę z piekarnika, nasmaruj/skrop ziemniaki resztą tłuszczu. Oprósz je jeszcze raz odrobiną soli. W tym miejscu możesz swoje ziemniaki posypać np. startym parmezanem. Niektórzy obsypują ziemniaki porcją bułki tartej.
· Piecz dalej. Po ok. 15 minutach sprawdź, czy ziemniaczki są już miękkie (np. wbijając nóż lub widelec). Jeśli nie, piecz dalej, do czasu, aż ziemniaki będą apetycznie przyrumienione i kruche z zewnątrz oraz odpowiednio miękkie w środku. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, na ostatnie 5 minut możesz włączyć opcję "grill".
· Po wyjęciu możesz je od razu zaserwować albo oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Uwaga! Ziemniaki Hasselback można też zrobić w wersji bez skórki. Wtedy należy je obrać, umyć, osuszyć, a dalej postępować według przepisu.