Bajecznie smaczne ziemniaki Hasselback. Historia dania, które zawsze się udaje
Skandynawski sposób na kartofle
Wyglądają imponująco: pozornie zwykłe ziemniaki, lecz upieczone i zaserwowane w taki sposób, że z miejsca budzą zachwyt. Smakują jak najlepsze ziemniaki z ogniska, a wyjęte z piekarnika uwalniają wspaniały aromat ziół… Uczyń z ziemniaków Hasselback hit swojego stołu.
Nazywają się ziemniaki Hasselback lub Hasselbacken. W oryginale, czyli po szwedzku – Hasselbackspotatis. To pyszne danie pochodzi właśnie z tego skandynawskiego kraju. Wymyślono je i po raz pierwszy zaserwowano w zlokalizowanej w Sztokholmie restauracji Hasselbacken, która do dziś cieszy się bardzo dobrą opinią (obecnie jest to hotel z restauracją). Historia lokalu sięga roku 1700 – na początku był to rodzaj skromnej jadłodajni czy wręcz namiotu wśród gęsto rosnącej roślinności. Restaurację z prawdziwego zdarzenia uruchomiono w 1853 roku w nowym budynku. Szybko zyskała popularność, stając się ulubionym lokalem tzw. klasy wyższej. W dalszej części galerii prosty i sprawdzony przepis.
Zobacz także wideo: pyszna i prosta tortilla ziemniaczana
Ziemniaki w historii
Na talerzach gości ziemniaki Hasselback pojawiły się po raz pierwszy prawdopodobnie w latach 40. Błyskawicznie podbiły serca i podniebienia, stając się specjałem lokalu. Zaważył na tym nie tylko ich smak, ale również wyjątkowy, jak na ziemniaki, sposób podania. Popularność ziemniaków Hasselback szybko wykroczyła nie tylko poza restaurację Hasselbacken, ale również poza Szwecję, zyskując sławę niemal na całym świecie. Pierwotny przepis ma dziś wiele wersji i to jest niewątpliwie jednym z największych atutów tego dania – potrawę można serwować na wiele sposobów, a wszystkie są równie pyszne. I równie elegancko prezentują się na stole. Nie wymagają też żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych.
Jak zrobić ziemniaki Hasselback?
Składniki (szczegóły w dalszej części artykułu): 1 kg ziemniaków, ok. 3–4 łyżki tłuszczu, sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy.
Ziemniaki Hasselback – przygotowanie:
· Wybierz ziemniaki. Najlepsze będą średniej wielkości, kształtne (owalne), wszystkie do siebie podobne. Jeśli wybierzesz ziemniaki różnej wielkości, część upiecze się szybciej, a część pozostanie niedopieczona.
· Przygotuj ostry nóż. Możesz też kupić sobie specjalny przyrząd do krojenia ziemniaków według receptury Hasselbackspotatis (np. przez internet).
· Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyciągnij blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Ziemniaki można też upiec w brytfance albo naczyniu żaroodpornym (wysmaruj je wcześniej odrobiną tłuszczu).
· Przygotuj ulubione zioła. Koniecznie sól i czarny lub biały pieprz. Możesz też sięgnąć po inne zioła, np. prowansalskie, gałkę muszkatołową, tymianek, rozmaryn, wędzoną paprykę.
· Przygotuj tłuszcz, np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy. Masło i smalec gęsi też będą w porządku. Wybierz tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia.
Ziemniaki Hasselback – krok po kroku:
Ziemniaki Hasselback – krok po kroku:
· Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie umyj i wyszoruj szczoteczką, a następnie osusz.
· Teraz najważniejsza sprawa: każdy ziemniak starannie i ostrożnie natnij nożem, robiąc możliwie jak najwięcej nacięć (jakbyś chciał/a pokroić go w plasterki), ale uwaga – ziemniaków nie należy rozcinać do końca! Mają zostać nacięte, lecz nienaruszone, żeby wciąż tworzyły całość. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć ziemniaka na pół. Istnieje pewien trik, by tego uniknąć: ziemniaki jeden po drugim kładzie się w zagłębieniu drewnianej bądź metalowej łyżki i dopiero wtedy nacina.
· Swoje nacięte ziemniaki ułóż na blaszce (lub w naczyniu).
· Ziemniaki skrop oliwą/olejem (jeśli masz tłuszcz w formie stałej, po prostu rozłóż po kawałeczku na każdym ziemniaki). Wykorzystaj połowę tłuszczu podanego w przepisie.
· Teraz oprósz swoje ziemniaki przyprawami – solą i pieprzem oraz, jeśli używasz, również innymi ziołami. Możesz użyć ziół suszonych albo świeżych.
· Tak przygotowane ziemniaki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.
· Po upływie 30 minut wysuń blachę z piekarnika, nasmaruj/skrop ziemniaki resztą tłuszczu. Oprósz je jeszcze raz odrobiną soli. W tym miejscu możesz swoje ziemniaki posypać np. startym parmezanem. Niektórzy obsypują ziemniaki porcją bułki tartej.
· Piecz dalej. Po ok. 15 minutach sprawdź, czy ziemniaczki są już miękkie (np. wbijając nóż lub widelec). Jeśli nie, piecz dalej, do czasu, aż ziemniaki będą apetycznie przyrumienione i kruche z zewnątrz oraz odpowiednio miękkie w środku. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, na ostatnie 5 minut możesz włączyć opcję "grill".
· Po wyjęciu możesz je od razu zaserwować albo oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Uwaga! Ziemniaki Hasselback można też zrobić w wersji bez skórki. Wtedy należy je obrać, umyć, osuszyć, a dalej postępować według przepisu.
Z czym podać ziemniaki Hasselback?
To szwedzkie danie jest tak eleganckie, że śmiało możemy podać je na stół, np. na półmisku lub gustownym (najlepiej gorącym) talerzu, aby goście mogli nałożyć sobie po porcji i zjeść np. jako przystawkę czy jedno z dań głównych. Ziemniaki Hasselback doskonale komponują się z mięsami. Idealnym dodatkiem do nich będzie sos, np. grzybowy. Wybornie smakują z domowym pesto (pomidorowym, bazyliowym), hummusem, warzywnym kotlecikami bądź pulpecikami. Do ziemniaków Hasselback podaj lekką sałatę (np. cesarską) i/lub kiszonki (kapustę, ogórki). Na deser po takim obiedzie warto zaproponować coś lżejszego. Świetną propozycją będą świeże owoce, lody lub deser typu flan.