Kostka rosołowa
Składniki:
- 1 pęczek lubczyku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1 liść laurowy
- 1 suszony grzyb
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3-4 łyżeczki soli
Przygotowanie: warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z łodygą selera. Pora, cebulę, natkę lubczyku i pietruszki siekamy. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, grzybka, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. W rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy i dusimy. Zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę i lubczyk. Blendujemy na gładką masę. Gdy przestygnie, przekładamy płyn do foremek na lód i przechowujemy w zamrażalniku.