Smacznie i zdrowo
Lubisz doprawiać zupę maggi albo vegetą? A może, o zgrozo, gotujesz zupę czy sos na kostkach rosołowych? Dodatki poprawiające smak potraw, które możemy kupić w sklepie, zawierają mnóstwo chemii, która w nadmiernych ilościach może nam zaszkodzić. Jednak przyprawę do kurczaka czy do zup możemy przygotować w domu. Potrzeba na to trochę czasu, jednak warto się poświęcić. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie informacje, jak domowym sposobem przygotować domowe wersje popularnych dodatków do dań.
Zobacz wideo: Domowa zupa instant
Kostka rosołowa
- 1 pęczek lubczyku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1 liść laurowy
- 1 suszony grzyb
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3-4 łyżeczki soli
Przygotowanie: warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z łodygą selera. Pora, cebulę, natkę lubczyku i pietruszki siekamy. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, grzybka, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. W rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy i dusimy. Zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę i lubczyk. Blendujemy na gładką masę. Gdy przestygnie, przekładamy płyn do foremek na lód i przechowujemy w zamrażalniku.
Maggi
- 1 pęczek świeżego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 2 czubate łyżki soli morskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duża cebula
- 5-6 listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 suszone grzyby
- 250 ml wody
Przygotowanie: świeży lubczyk ucieramy z solą w moździerzu na pastę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniku umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Powstały płyn odcedzamy przez sito, przelewamy do wyparzonej buteleczki i przechowujemy w lodówce.
Vegeta
Składniki:
- 1 kg marchewki
- mały seler
- 200 g pietruszki
- 2 średnie pory
- kilka suszonych grzybów
- kilka łodyg świeżego lubczyku
- 1 pęczek natki pietruszki
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie: warzywa myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Listki pietruszki i lubczyku odrywamy od łodyżek, płuczemy i osuszamy. Warzywa i liście suszymy w suszarce do warzyw lub w piekarniku w temperaturze 70 stopni przez kilka godzin. Kiedy będą już całkowicie suche, partiami blendujemy wszystkie składniki. Przyprawę przesypujemy do słoiczka i zakręcamy.
Przyprawa do kurczaka
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 6 goździków
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie: wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy na drobny proszek. Przechowujemy w szczelnej puszce lub słoiczku.
Sos tabasco
Składniki:
- 100 g papryczek chili
- 1 łyżka soli
- 100 ml białego octu winnego
- 1 czubata łyżka suszonej czerwonej papryki
Przygotowanie: papryczki pokrój na kawałki, przełóż do słoika, zasyp solą i lekko ugnieć. Słoik zakręć i odstaw do lodówki na 3 dni. Po tym czasie przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj. Następnie zagotuj je razem z octem i mieloną papryką. Masę przetrzyj przez sito i przelej do buteleczki. Przechowuj w lodówce.