WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

ABC gotowania: domowe wersje popularnych dodatków do dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smacznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Lubisz doprawiać zupę maggi albo vegetą? A może, o zgrozo, gotujesz zupę czy sos na kostkach rosołowych? Dodatki poprawiające smak potraw, które możemy kupić w sklepie, zawierają mnóstwo chemii, która w nadmiernych ilościach może nam zaszkodzić. Jednak przyprawę do kurczaka czy do zup możemy przygotować w domu. Potrzeba na to trochę czasu, jednak warto się poświęcić. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie informacje, jak domowym sposobem przygotować domowe wersje popularnych dodatków do dań.

Zobacz wideo: Domowa zupa instant

/ 6Kostka rosołowa

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 liść laurowy
  • 1 suszony grzyb
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3-4 łyżeczki soli

Przygotowanie: warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z łodygą selera. Pora, cebulę, natkę lubczyku i pietruszki siekamy. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, grzybka, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. W rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy i dusimy. Zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę i lubczyk. Blendujemy na gładką masę. Gdy przestygnie, przekładamy płyn do foremek na lód i przechowujemy w zamrażalniku.

/ 6Maggi

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 pęczek świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 2 czubate łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 duża cebula
  • 5-6 listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 suszone grzyby
  • 250 ml wody

Przygotowanie: świeży lubczyk ucieramy z solą w moździerzu na pastę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniku umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Powstały płyn odcedzamy przez sito, przelewamy do wyparzonej buteleczki i przechowujemy w lodówce.

/ 6Vegeta

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • mały seler
  • 200 g pietruszki
  • 2 średnie pory
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka łodyg świeżego lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: warzywa myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Listki pietruszki i lubczyku odrywamy od łodyżek, płuczemy i osuszamy. Warzywa i liście suszymy w suszarce do warzyw lub w piekarniku w temperaturze 70 stopni przez kilka godzin. Kiedy będą już całkowicie suche, partiami blendujemy wszystkie składniki. Przyprawę przesypujemy do słoiczka i zakręcamy.

/ 6Przyprawa do kurczaka

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie: wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy na drobny proszek. Przechowujemy w szczelnej puszce lub słoiczku.

/ 6Sos tabasco

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 100 g papryczek chili
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml białego octu winnego
  • 1 czubata łyżka suszonej czerwonej papryki

Przygotowanie: papryczki pokrój na kawałki, przełóż do słoika, zasyp solą i lekko ugnieć. Słoik zakręć i odstaw do lodówki na 3 dni. Po tym czasie przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj. Następnie zagotuj je razem z octem i mieloną papryką. Masę przetrzyj przez sito i przelej do buteleczki. Przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu