ABC gotowania: domowe wersje popularnych dodatków do dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smacznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Lubisz doprawiać zupę maggi albo vegetą? A może, o zgrozo, gotujesz zupę czy sos na kostkach rosołowych? Dodatki poprawiające smak potraw, które możemy kupić w sklepie, zawierają mnóstwo chemii, która w nadmiernych ilościach może nam zaszkodzić. Jednak przyprawę do kurczaka czy do zup możemy przygotować w domu. Potrzeba na to trochę czasu, jednak warto się poświęcić. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie informacje, jak domowym sposobem przygotować domowe wersje popularnych dodatków do dań.

Zobacz wideo: Domowa zupa instant

/ 6Kostka rosołowa

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 liść laurowy
  • 1 suszony grzyb
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3-4 łyżeczki soli

Przygotowanie: warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z łodygą selera. Pora, cebulę, natkę lubczyku i pietruszki siekamy. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, grzybka, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. W rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy i dusimy. Zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę i lubczyk. Blendujemy na gładką masę. Gdy przestygnie, przekładamy płyn do foremek na lód i przechowujemy w zamrażalniku.

/ 6Maggi

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 pęczek świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 2 czubate łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 duża cebula
  • 5-6 listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 suszone grzyby
  • 250 ml wody

Przygotowanie: świeży lubczyk ucieramy z solą w moździerzu na pastę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniku umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Powstały płyn odcedzamy przez sito, przelewamy do wyparzonej buteleczki i przechowujemy w lodówce.

/ 6Vegeta

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • mały seler
  • 200 g pietruszki
  • 2 średnie pory
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka łodyg świeżego lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: warzywa myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Listki pietruszki i lubczyku odrywamy od łodyżek, płuczemy i osuszamy. Warzywa i liście suszymy w suszarce do warzyw lub w piekarniku w temperaturze 70 stopni przez kilka godzin. Kiedy będą już całkowicie suche, partiami blendujemy wszystkie składniki. Przyprawę przesypujemy do słoiczka i zakręcamy.

/ 6Przyprawa do kurczaka

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie: wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy na drobny proszek. Przechowujemy w szczelnej puszce lub słoiczku.

/ 6Sos tabasco

Obraz
© iStock.com

Składniki:

  • 100 g papryczek chili
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml białego octu winnego
  • 1 czubata łyżka suszonej czerwonej papryki

Przygotowanie: papryczki pokrój na kawałki, przełóż do słoika, zasyp solą i lekko ugnieć. Słoik zakręć i odstaw do lodówki na 3 dni. Po tym czasie przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj. Następnie zagotuj je razem z octem i mieloną papryką. Masę przetrzyj przez sito i przelej do buteleczki. Przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę