Śledzie w orzechach z korzennymi przyprawami według Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska na świąteczny stół proponuje aromatyczne śledzie z dodatkiem rozgniecionych orzechów włoskich i wyrazistych przypraw typu imbir, goździki, cynamon czy kardamon. 400–500 g umytych i osuszonych filetów śledziowych należy rozłożyć na dnie miski. Przygotować marynatę – wymieszać szklankę oliwy z oliwek, kawałeczek imbiru (o długości ok. 5 cm), pieprz kajeński (albo czarny w ziarnach), 5 goździków, po pół łyżeczki kardamonu i cynamonu, 3 kulki ziela angielskiego. Marynatą zalać śledzie i dorzucić pokrojoną w półplasterki cebulę. Wymieszać, wstawić do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem śledzie oprószyć posypką: pół szklanki orzechów włoskich rozgnieść w dłoniach i połączyć z połową łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz łyżką octu balsamicznego.