Śledzie w oleju lnianym według Anny Starmach
Jurorka "MasterChefa" przedstawia przepis śledzie w zdrowym oleju lnianym, który odznacza się bardzo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W tym przepisie do śledzi dodaje się również ocet z białego wina, który m.in. korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów oraz tłuszczów. Przygotowania należy rozpocząć kilka dni wcześniej. 500 g filetów śledziowych moczyć w zimnej wodzie przez ok. 3-4 godziny, po czym dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić (jeden filet na 3-4 kawałki). Osobno należy obrać i pokroić w piórka 2 cebule, posypać solą, zalać łyżką octu z białego wina i łyżką soku z cytryny. Odstawić na pół godziny. Kawałki śledzia układać w słoiku naprzemiennie z cebulą i przyprawami (po 3 liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, 1 goździk). Całość zalać olejem i szczelnie zakręcić. Tak przygotowanego śledzia trzeba schować do lodówki – najlepiej smakuje po 4-5 dniach.