8 sposobów na śledzia. Przepisy gwiazd kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Będzie pysznie!

Obraz
© 123RF

Nie ma wigilijnej kolacji bez śledzia. A gdyby tak podać go w nieco innej odsłonie? Publikujemy garść świątecznych inspiracji od polskich gwiazd kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Śledzie w orzechach z korzennymi przyprawami według Anny Lewandowskiej

Obraz
© 123RF

Anna Lewandowska na świąteczny stół proponuje aromatyczne śledzie z dodatkiem rozgniecionych orzechów włoskich i wyrazistych przypraw typu imbir, goździki, cynamon czy kardamon. 400–500 g umytych i osuszonych filetów śledziowych należy rozłożyć na dnie miski. Przygotować marynatę – wymieszać szklankę oliwy z oliwek, kawałeczek imbiru (o długości ok. 5 cm), pieprz kajeński (albo czarny w ziarnach), 5 goździków, po pół łyżeczki kardamonu i cynamonu, 3 kulki ziela angielskiego. Marynatą zalać śledzie i dorzucić pokrojoną w półplasterki cebulę. Wymieszać, wstawić do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem śledzie oprószyć posypką: pół szklanki orzechów włoskich rozgnieść w dłoniach i połączyć z połową łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz łyżką octu balsamicznego.

/ 9Śledzie w oleju lnianym według Anny Starmach

Obraz
© 123RF

Jurorka "MasterChefa" przedstawia przepis śledzie w zdrowym oleju lnianym, który odznacza się bardzo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W tym przepisie do śledzi dodaje się również ocet z białego wina, który m.in. korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów oraz tłuszczów. Przygotowania należy rozpocząć kilka dni wcześniej. 500 g filetów śledziowych moczyć w zimnej wodzie przez ok. 3-4 godziny, po czym dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić (jeden filet na 3-4 kawałki). Osobno należy obrać i pokroić w piórka 2 cebule, posypać solą, zalać łyżką octu z białego wina i łyżką soku z cytryny. Odstawić na pół godziny. Kawałki śledzia układać w słoiku naprzemiennie z cebulą i przyprawami (po 3 liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, 1 goździk). Całość zalać olejem i szczelnie zakręcić. Tak przygotowanego śledzia trzeba schować do lodówki – najlepiej smakuje po 4-5 dniach.

/ 9Śledź marynowany po mazursku według Karola Okrasy

Obraz
© 123RF

Karol Okrasa zdradza przepis na mazurski klasyk – śledzia z mocnej zalewy przygotowanej z wykorzystaniem octu spirytusowego, cukru, soli i korzennych przypraw. 8 płatów śledziowych umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, wyciąć strunę grzbietową – jeśli jest taka potrzeba – po czym rozłożyć na płasko. Obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto. Szklankę octu spirytusowego (10 proc.) zagotować z 3 szklankami wody, 8 łyżkami cukru, 1 łyżką soli, 4 ziarnami ziela angielskiego, 4 liśćmi laurowymi i 3 goździkami. Dodać pokrojone w plastry 2 małe cebule i gotować przez ok. minutę. Delikatnie ostudzić. Śledzie włożyć do słoików, zalać jeszcze ciepłą zalewą i odstawić na 2–3 dni.

Przepis z książki "Ryby są super" (Kuchnia Lidla)

/ 9Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Wellman

Obraz
© 123RF

Dziennikarka Dorota Wellman, która o sobie mówi, że ryby mogłaby jeść codziennie, proponuje przepis na śledzie z podsmażonymi grzybami i korzennymi przyprawami. 500 g płatów śledziowych, pokrojonych na mniejsze kawałki, należy umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, doprawić solą i pieprzem, po czym obtoczyć w mące pszennej. Smażyć z obu stron na złoto – na dobrze rozgrzanym oleju. Wystudzone śledzie pokroić na 3–4-centymetrowe kawałki. 300 g suszonych podgrzybków lub borowików wypłukać, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości, po czym odcedzić przez sito i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić 3 pokrojone w piórka cebule. Dodać pokrojone grzyby i podsmażać przez 2–3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. W słoiku należy układać naprzemiennie kawałki śledzi z grzybami, dodając na każdej warstwie 1 albo 2 gałązki tymianku, liście laurowe (w sumie 2) i ziele angielskie (w sumie 3 ziarna). Całość zalać oliwą i wstawić do lodówki na 2–3 dni.

Przepis z książki "Ryby są super" (Kuchnia Lidla)

/ 9Śledź w śmietanie według Magdy Gessler

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Restauratorka Magda Gessler na świąteczny stół proponuje zaserwować powszechnie znane i lubiane śledzie w śmietanie, które tutaj łączy się z cebulą i jabłkiem. Oszczędność przypraw pozwoli wydobyć ze śledzi ich prawdziwy, naturalny smak. 5 marynowanych lub solonych płatów śledziowych opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku. Kwaśne filety wystarczy opłukać wodą i osuszyć. 400 g kwaśnej śmietany wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Białą cebulę pokroić w piórka. Duże jabłko winne (można obrać, choć nie jest to konieczne) należy pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, po czym pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać ze śmietaną, odstawić na kwadrans w chłodne miejsce. Jeśli śmietana okaże się zbyt gęsta, można dodać trochę słodkiej śmietanki albo mleka. Podawać z ćwiartkami cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.

/ 9Śledź pod pierzynką według Ewy Wachowicz

Obraz
© 123RF

Śledzik pod pierzynką zaczyna być polskim klasykiem na wigilijnym stole. Połączenie ryby z ugotowanymi ziemniakami, burakami, marchewką, cebulą i jajkiem na twardo smakuje wybornie, szczególnie z dobrej jakości majonezem. 1 kg ziemniaków i 3 marchewki ugotować w łupinach. 5 buraków podobnie, tyle że oddzielnie (gotują się dłużej). Przestudzone buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno zetrzeć obrane ziemniaki oraz osobno marchew. 2 cebule pokroić w drobną kostkę i posolić. 500 g śledzi w oleju pokroić w paski. Na spodzie naczynia (np. tortownicy, szklanej miski) ułożyć ziemniaki, przełożyć cienką warstwą majonezu, dodać warstwę cebuli i śledzia. Doprawić pieprzem. Ułożyć warstwę marchewki, znowu majonez, buraczki i ponownie majonez. Dodać pieprz. Ułożyć następne warstwy z ziemniaków i majonezu. Tak przygotowanego śledzia oprószyć jajkiem ugotowanym na twardo, startym na drobnych oczkach tarki. Udekorować burakami.

/ 9Tatar ze śledzia według Roberta Makłowicza

Obraz
© 123RF

Ciekawy sposób na śledzia – w formie tatara. Przygotować sos. W misce wymieszać po łyżce musztardy typu Dijon i słodkiej musztardy, dodać sok wyciśnięty z cytryny, po łyżce sosu sojowego i sosu Worcestershire oraz szczyptę cukru, do powstania gładkiej masy. Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo wlewać olej rzepakowy (2 łyżki) i mieszać, aż sos uzyska konsystencję emulsji. Na koniec dodać drobno posiekany pęczek koperku. Połowę tak przygotowanego sosu wymieszać z posiekanymi w kostkę 2 śledziami typu matjas i 8 filecikami anchovis. Na talerzu ustawić foremkę, umieścić w niej masę śledziową, posypać drobno posiekanym pęczkiem szczypiorku, a na środku, w zagłębieniu, umieścić żółtko. Po zdjęciu formy przybrać całość drobno posiekanymi 2 szalotkami, 2 łyżkami kaparów, 2–3 korniszonami, 2 marynowanymi buraczkami i musztardą. Tatar podawać z ciemnym chlebem.

/ 9Śledzik z sałatką selerowo-jabłkową według Karola Okrasy

Obraz
© 123RF

8 płatów śledziowych umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem, panierować w mące pszennej i smażyć na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony. Usmażone płaty układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotować sałatkę: obrane 2 zielone jabłka i obrany korzeń selera pokroić w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2x2 mm). Szybko skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, po czym dodać sok i skórkę z połowy pomarańczy, 2 łyżki miodu, posiekany mały pęczek koperku i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Śledzie przełożyć sałatką.

Przepis z książki "Ryby są super" (Kuchnia Lidla)

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce