Kurczak z sosem masala
Składniki: 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 duża cebula, 4 bataty, 1 mały bakłażan, 1 duża cukinia, 2 łyżki pasty curry, 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry, 2 łyżki sosu sojowego, 300 ml bulionu warzywnego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 150 g jogurtu naturalnego, 300 g piersi z kurczaka, świeża kolendra posiekana do dekoracji.
Przygotowanie: na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę. Następnie dodać pokrojonego kurczaka i smażyć 5 minut. W kolejnych krokach dodawać kolejno obrane i pokrojone bataty, plastry bakłażana i cukinię pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać z pastą curry. Dodać pomidory, sos sojowy, bulion i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut, do miękkości. Mąkę połączyć z jogurtem i wlać dodania. Gotować 2-3 minuty, na koniec doprawiając kolendra. Podawać z ryżem.