Śniadania za trzy złote
Śniadanie powinno dostarczyć nam mnóstwo energii i składników mineralnych, tak, byśmy mogli aktywnie i z dużą dawką witalności wkroczyć w nadchodzący dzień. Dlatego też nie warto oszczędzać na dobrych produktach. Co jednak zrobić, gdy mamy ograniczony budżet? Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować smaczne i pożywne śniadanie nawet za trzy złote! Nasze wyliczenia opierają się na średnich cenach z polskich sklepów.
Zdrowo i tanio
Śniadanie powinno dostarczyć nam mnóstwo energii i składników mineralnych, tak, byśmy mogli aktywnie i z dużą dawką witalności wkroczyć w nadchodzący dzień. Dlatego też nie warto oszczędzać na dobrych produktach. Co jednak zrobić, gdy mamy ograniczony budżet? Wystarczy trochę pomysłowości i możemy przygotować smaczne i pożywne śniadanie nawet za trzy złote! Nasze wyliczenia opierają się na średnich cenach z polskich sklepów.
Własne musli z malinami
Gotowe musli może być drogie. Jednak raz wydając większą sumę, możemy przygotować własną mieszankę, która starczy nam na kilka dni. Kupujemy: płatki kukurydziane (3,50 zł), płatki owsiane (2,50 zł), paczkę rodzynek (10 gramów za dwa złote), paczkę ziaren słonecznika (złotówka za 100 gramów). Wszystko mieszamy w misce i mamy gotowy ponad kilogram musli za 9 złotych. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na śniadanie wystarczy kilka łyżek i trochę mleka. Wyjdzie nawet mniej niż trzy złote za porcję.
Kanapki z serkiem wiejskim i rzodkiewką
Pieczywo razowe jest wyjątkowo energetyczne. Zawiera mnóstwo błonnika i mikroelementów, więc w połączeniu z nabiałem z dobrej jakości serka wiejskiego i witaminami z rzodkiewki stanowi doskonały posiłek na śniadanie. Bochenek chleba razowego to koszt około 3 złotych, opakowanie serka wiejskiego to dwa złote, tyle samo kosztuje pęczek rzodkiewek. W sumie więc na zakupy musimy wydać około siedmiu złotych, a taka porcja starczy nam przynajmniej na trzy posiłki.
Omlet z ziołami
Tradycyjnym składnikiem śniadania są jajka. Wynika to z tego, że bardzo łatwo i szybko je przygotować, więc spiesząc się do pracy nie tracimy zbyt wiele czasu na gotowanie. Omlet z ziołami jest smaczny, zdrowy i można go usmażyć w dwie minuty. Potrzebujemy jedynie dwa jajka (po 40 groszy), łyżkę masła i po garści zielonej pietruszki i bazylii (raz kupione po 5 złotych za doniczkę starczą nam na tydzień). Jajka dokładnie rozbijamy w misce, solimy do smaku. Masło rozgrzewamy na patelni, wylewamy jajka i od razu dodajemy zioła. Po minucie zawijamy omlet na pół, dosmażamy krótko i podajemy.
Bułeczki z cynamonem
To trochę bardziej skomplikowany wypiek, ale dla tych, którzy mają rano trochę więcej czasu będzie idealny. Wieczorem robimy rozczyn z 40 gramów drożdży (40 groszy), łyżki cukru i szklanki ciepłej wody. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy mąkę (1,50 zł za kilogram) - tyle, aż ciasto zacznie się robić sprężyste i gładkie. Zagniatamy je dokładnie i pozostawiamy do wyrośnięcia na noc. Rano zaczynamy od rozgrzania piekarnika. Potem wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. centymetra i posypujemy cukrem i cynamonem. Wycinamy z ciasta szklanką krążki, układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w temp. ok. 175 stopni C przez pół godziny. Znakomicie smakują z kakao!
Jajka w koszulkach ze szczypiorkiem
Innym ciekawym sposobem podawania jajek są te w koszulkach. Ich przygotowanie wymaga trochę wprawy, jednak są znakomite. W małym, płaskim rondelku gotujemy osoloną lekko wodę z dodatkiem łyżki octu. Jajko delikatnie wlewamy na łyżkę wazową i wkładamy do bulgoczącej wody. Mieszając łyżką wrzucamy białko z powrotem na żółtko, formując kształt jajka. Gdy białko się zetnie, wyjmujemy ostrożnie i wkładamy do miseczki z czystą wodą. Przekładamy jajko na talerz, na którym wcześniej położyliśmy kromkę chleba razowego, polewamy masłem i posypujemy szczypiorkiem. Pyszne smakuje także z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i świeżego szpinaku.
Tosty z serem i awokado
Tosty zawsze są znakomitym pomysłem na śniadanie. Jednak, by naprawdę nasz posiłek był dobrze zbilansowany, nie powinniśmy do niego używać zwykłego chleba tostowego, który choć jest tani, nie zawiera praktycznie żadnych zdrowych elementów. Lepiej użyć pieczywa gruboziarnistego. Kroimy więc kromki takiego chleba, na każdą z nich kładziemy plasterek awokado (5 złotych za sztukę) i plasterek sera (około 4 złote za sto gramów). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (pod grill i grillujemy około dwóch minut). Pamiętajmy, żeby w awokado, tej części, którą zostawiamy na później, pozostawić pestkę. Ten trik sprawi, że owoc nie sczernieje!
Jogurt z orzechami
Gotowe jogurty z orzechami nie dość, że nie są tanie, to jeszcze zawierają tak mało orzechów, że są one praktycznie niewyczuwalne. Dlatego też warto skomponować samemu taki zestaw. Orzechy bardzo wspomagają pracę mózgu, pomagają w produkcji endorfin, więc są znakomite na początek dnia. 100 gramów łuskanych orzechów włoskich kosztuje około 4 złotych, migdałów 9 złotych, a orzechów laskowych 8 złotych. Za mniej więcej 20 złotych mamy więc 300 gramów znakomitej mieszanki orzechowej, która wystarczy nam na 10 dni. Łyżkę tej mieszanki kroimy drobno i dodajemy do miseczki naturalnego jogurtu. Jeszcze tylko szczypta brązowego cukru na wierzch i gotowe!
Kulki twarogowe
Dla najbardziej wytrwałych proponujemy kulki twarogowe. Kiedyś bardzo popularne były pasty z twarogu. Nie wyglądały one jednak apetycznie, więc warto trochę je "podkręcić". Dobry twaróg (2 złote za 200 gramów) miksujemy z jogurtem na gładką masę. Mokrymi rękami robimy małe kulki z twarogu i obtaczamy je w posiekanych ziołach, orzechach lub słodkiej papryce. Znakomite ze świeżą bagietką (1,20 zł)!
Sałatka owocowa
Owoce zawsze są znakomitą alternatywą wobec innych, tradycyjnych dań śniadaniowych. Do naszej sałatki potrzebujemy: banana (3 złote za kilogram), jabłko (2 złote za kilogram), mandarynkę (3 złote za kilogram), małe opakowanie naturalnego jogurtu (1,50 zł), trochę cukru i cynamonu. Owoce kroimy w kostkę, dość dużą. Wrzucamy do miski, dodajemy jogurt, cukier i cynamon. Mieszamy dokładnie i gotowe!
Jajka po wiedeńsku
Jajka możemy przygotować na kilka sposobów. Bardzo ciekawe są jajka po wiedeńsku, kiedyś bardzo popularne w wyższych sferach, dziś często zapomniane. Szkoda, bo są pyszne, nietypowe i tanie. Jajko (40 groszy) myjemy i delikatnie wbijamy do szklanki tak, aby żółtko się nie rozlało. Wstawiamy szklankę do garnka z gorącą wodą ustawionego na małym ogniu. Gotujemy aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Na wierzch wkładamy łyżeczkę masła, lekko solimy i posypujemy pieprzem i posiekanymi ziołami (zielona pietruszka, szczypiorek, etc.). Podajemy ze świeżą kajzerką (50 groszy).
AD/mp/WP Kuchnia