Zupa pieczarkowa z kurczakiem i ryżem
Składniki: 2 szklanki ryżu (ciemnego lub długoziarnistego), 1 posiekana cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 kg kurczaka (nogi), 1 opakowanie włoszczyzny, po 1 łyżeczce suszonego tymianku, majeranku, szałwii i rozmarynu, sól i pieprz do smaku, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka masła, 200 ml śmietany lub gęstego jogurtu.
Przygotowanie: ryż ugotować do miękkości. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół. Po ugotowaniu bulionu wyciągnąć mięso i przestudzić. Do bulionu dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka podzielić na małe kawałki i z powrotem dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Energicznie mieszając wlać na patelnie mieszankę z mleka i śmietany (powinna mieć temperaturę pokojową). Następnie przelać do zupy i gotować całość 5 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać wody. Podawać z ryżem i zieleniną.