10 najzdrowszych zup
Gotowane lepsze od smażonego
None
Leczą, wzmacniają, wprawiają w dobry humor - zupy potrafią zdziałać cuda. Są dobre na odchudzanie i urodę. Podczas ich gotowania traci się znacznie mniej składników odżywczych niż w czasie smażenia czy pieczenia.
Bazą zup mogą być wywary z mięsa lub warzyw. By były naprawdę zdrowe, muszą być przygotowywane z dobrej jakości składników. Miłośnicy mięsa mogą wybierać drobiowe lub wołowe, do tego zawsze świeże warzywa. Zupa smakuje równie wyśmienicie, jeśli będzie gotowana wyłącznie na wywarze z warzyw. Wszystko zależy od dodatków i przypraw. Pamiętajmy - zdrowa zupa nie zawiera gotowych, pełnych chemicznych dodatków kostek bulionowych.
Zupa jarzynowa
Powodów, dla których warto jeść warzywa, jest wiele - są smaczne, zdrowe, mają mało kalorii i dużo witamin. Zupa jarzynowa to miks wszystkiego, co jest potrzebne organizmowi. Zawarte w zupie marchew, seler, pietruszka, kalafior i kapusta tworzą prawdziwą witaminową bombę, zalecaną każdemu, w każdym wieku. Badania opublikowane w "American Journal of Epidemiology" wykazały, że spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustnych, w tym brokułów, może zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza agresywnej odmiany tej choroby.
ml/mmch
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?