8 pomysłów, jak smacznie podać kurczaka
To jeden z najpopularniejszych mięsnych produktów. Często pojawia się jako danie główne na polskich stołach, a nierzadko jest bazą do innych potraw. Kupując kurczaka lepiej unikać udek, filetów lub skrzydełek w próżniowych opakowaniach. Aby mieć pewność, że przygotujemy nie tylko smaczny, ale i wartościowy obiad lub kolację, warto kupić mięso u zaufanego sprzedawcy. Oto 8 prostych i pysznych przepisów, jak podać kurczaka.
Kurczak w różnych odsłonach
To jeden z najpopularniejszych mięsnych produktów. Często pojawia się jako danie główne na polskich stołach, a nierzadko jest bazą do innych potraw. Kupując kurczaka lepiej unikać udek, filetów lub skrzydełek w próżniowych opakowaniach. Aby mieć pewność, że przygotujemy nie tylko smaczny, ale i wartościowy obiad lub kolację, warto kupić mięso u zaufanego sprzedawcy. Oto 8 prostych i pysznych przepisów, jak podać kurczaka.
Pałki z kurczaka
*Składniki: *1 kg podudzia z kurczaka, 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka miodu, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *wymieszać miód, płatki owsiane, musztardę oraz przyprawy. Obtoczyć udka z kurczaka w mące i przyrządzonej zalewie. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 220 stopni C. Zdjąć przykrywkę i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubioną surówką i domowymi frytkami.
Sataye z kurczaka z orzechowym sosem
Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 papryczki chili, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 cm korzenia imbiru, szczypta soli, szczypta kminu rzymskiego, ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania). Sos orzechowy: 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki mleczka kokosowego, nieduża papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 1 cm imbiru, 1 mała cebula, 2 łyżki sosu sojowego, pół cytryny, olej. Ryż do podania.
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski. Pozostałe składniki na sataye dokładnie wymieszać i natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione nadziać na patyczki i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W tym czasie pokroić w drobną kostkę cebulkę i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Wymieszać, a następnie dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sos sojowy. Całość gotować razem na średnim ogniu, redukując sos do odpowiedniej konsystencji. Kurczaka podawać wraz z sosem i ryżem jaśminowym.
Domowe nuggetsy z kurczaka
Przygotowanie: mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony na rozgrzanym maśle. Podawać z sałatką.
Nogi kurczaka w pomarańczach
Składniki: 3-4 nogi z kurczaka, 1 pomarańcza, świeży tymianek, sól i pieprz. Marynata: sok z 1 pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: wymieszać składniki na marynatę, a następnie obtoczyć nią mięso w misce i wstawić na 2 godziny do lodówki. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ćwiartki sparzonej pomarańczy. Wstawić na około godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Ozdobić posiekaną zieleniną (do wyboru szczypiorek, koperek lub zielona cebulka).
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą
*Składniki: *2 piersi z kurczaka, 400 g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 150 g fety, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, masło klarowane.
Przygotowanie: umyty szpinak podsmażyć chwilę na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso oczyścić i podzielić na kawałki. Każdy rozbić, doprawić, a następnie dodać farsz ze szpinaku i fety. Zwinąć i spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem spożywczym. Podsmażyć z każdej strony na średnim ogniu, aby mięso nie było surowe. Podawać z ziemniakami i surówką Coleslaw.
Zapiekanka z kurczakiem, kalafiorem i serem
*Składniki: *250 g kalafiora, 1 podwójna pierś z kurczaka, ser żółty do zapiekania, 1 duża łyżka masła, 1 średnia cebula, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka (lub mniej w zależności od preferencji) ostrej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku.
*Przygotowanie: *odrobiną masła wysmarować naczynie żaroodporne, a na reszcie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę oraz oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić przyprawami. Kalafiora podzielić na różyczki i zblanszować. Kurczaka wraz z cebulką i kalafiorem ułożyć w naczyniu, posypać startym serem żółtym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekać ok. 25 minut.
Zupa pieczarkowa z kurczakiem i ryżem
Składniki: 2 szklanki ryżu (ciemnego lub długoziarnistego), 1 posiekana cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 kg kurczaka (nogi), 1 opakowanie włoszczyzny, po 1 łyżeczce suszonego tymianku, majeranku, szałwii i rozmarynu, sól i pieprz do smaku, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka masła, 200 ml śmietany lub gęstego jogurtu.
Przygotowanie: ryż ugotować do miękkości. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół. Po ugotowaniu bulionu wyciągnąć mięso i przestudzić. Do bulionu dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka podzielić na małe kawałki i z powrotem dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Energicznie mieszając wlać na patelnie mieszankę z mleka i śmietany (powinna mieć temperaturę pokojową). Następnie przelać do zupy i gotować całość 5 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać wody. Podawać z ryżem i zieleniną.
Kurczak z sosem masala
Składniki: 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 duża cebula, 4 bataty, 1 mały bakłażan, 1 duża cukinia, 2 łyżki pasty curry, 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry, 2 łyżki sosu sojowego, 300 ml bulionu warzywnego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 150 g jogurtu naturalnego, 300 g piersi z kurczaka, świeża kolendra posiekana do dekoracji.
Przygotowanie: na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę. Następnie dodać pokrojonego kurczaka i smażyć 5 minut. W kolejnych krokach dodawać kolejno obrane i pokrojone bataty, plastry bakłażana i cukinię pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać z pastą curry. Dodać pomidory, sos sojowy, bulion i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut, do miękkości. Mąkę połączyć z jogurtem i wlać dodania. Gotować 2-3 minuty, na koniec doprawiając kolendra. Podawać z ryżem.