5 powodów, dlaczego zimą warto jeść płatki owsiane

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Na lepszą odporność i nie tylko

Obraz
© iStock.com

Niepozorne płatki owsiane to produkt, który warto włączyć do diety. Szczególnie zimą, ponieważ mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Płatki uzyskuje się z owsa zwyczajnego (łac. Avena sativa L.), rośliny uchodzącej za leczniczą.

Płatki owsiane zawierają sporo cynku. W niecałej szklance sypkiego produktu znajdziemy aż 3 mg. Te niepozorne produkty mają więcej drogocennego pierwiastka niż porcja polędwicy, jajek albo ryżu. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wspomaga organizm do walki z wirusami w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie. Ponadto regularnie jedzone płatki rozwiążą problem z przebarwieniami na paznokciach (charakterystyczne białe plamki), matowymi włosami i permanentnym uczuciem zmęczenia.

/ 5Wspomogą utrzymać linię

Obraz
© flickr.com | Christian Schnettelker

Płatki owsiane to skarbnica błonnika, czyli substancji pożądanej w diecie osób, które walczą z nadmiarem kilogramów. W 100 g produktu znajdziemy aż 10 g błonnika! Dzięki temu z jednej strony płatki owsiane sycą na długo i hamują ochotę na podjadanie. Z drugiej strony podkręcają metabolizm i pomagają w przypadku zaparć.

/ 5Wzmocnią po antybiotykoterapii

Obraz
© iStock.com

Kuracja antybiotykowa mocno wyjaławia organizm. Aby odbudować obecność pożytecznych bakterii w jelitach, przyda się dieta owsiankowa. Wszystko za sprawą beta-glukanu, który znajdziemy w płatkach. To rewelacyjna pożywka dla zaburzonej mikroflory bakteryjnej. Co ważne, w okresie rekonwalescencji po dawce antybiotyku lepiej zrezygnować ze słodyczy, więc owsiankę lepiej przygotować np. na wytrawnie lub z naturalnymi słodzikami w mniejszej ilości.

/ 5Dostarczą energii

Obraz
© 123RF.COM

Płatki owsiane to źródło węglowodanów złożonych. Ten rodzaj cukrów nie powoduje nagłego skoku glukozy we krwi, dzięki czemu po konsumpcji nie odczujemy niepożądanego nagłego spadku glukozy, a tym samym uczucia zmęczenia. Poranna owsianka z sezonowymi owocami, pestkami i orzechami będzie o wiele lepszą propozycją niż słodki baton.

/ 5Chronią przed sezonową chandrą

Obraz
© iStock.com

Ten rodzaj płatków to skarbnica witamin z grupy B. Ich obecność w diecie pozytywnie wpłynie na nasz układ nerwowy. Jedząc regularnie owsianki lub inne propozycje z płatkami w roli głównej, na dobre pożegnasz się z sennością, bólem kolan czy zaburzeniami żołądkowymi. Pomogą także z sezonowymi spadkami nastroju i rezygnacją.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów