Mięso z rosołu
Idealny rosół gotowany jest na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, które dzięki długiemu gotowaniu się razem z włoszczyzną nabiorą niepowtarzalnego smaku. Szkoda je marnować, a tak większość z nas robi. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie mięsnego farszu, który możesz wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, pierogów, potrawki i pasztetu.
Przepis na krokiety
na farsz:
- 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe),
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ze składników na naleśniki przygotuj ciasto i usmaż je na patelni (jeśli to konieczne, za każdym razem smaruj ją słoniną lub odrobią oleju). Kiedy naleśniki stygną, zmiel w maszynce ostudzone mięso. Cebulę posiekaj, zeszklij ją na rozgrzanym oleju, a następnie dodaj zmielone mięso (podsmaż tylko chwilę, by mięso "przegryzło się" z pozostałymi składnikami. Kiedy farsz lekko przestygnie, dodaj do niego jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na każdym naleśniku połóż łyżkę farszu i złóż go w kopertę. Tak przygotowane krokiety możesz teraz obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju, ale nie jest to konieczne – bez obsmażania także smakują wybornie.