Zupa z niedzielnego rosołu
W niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa – znany schemat w większości polskich domów. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę i przygotować jakąś inną zupę, np. krem z brokułów? To świetna propozycja na smaczny i sycący obiad.
Przepis na zupę brokułową na niedzielnym rosole
Składniki:
- 1 ½ l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego,
- duży brokuł,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- śmietana 12 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
na grzanki:
czerstwa bułka,
2 ząbki czosnku,
masło,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: bułkę pokrój w kromki, każdą posmaruj masłem czosnkowym i pokrój w kostkę. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut. W tym czasie bulion doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do niego umyty i podzielony na różyczki brokuł. Poczekaj, aż się ugotuje. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj czosnek, a następnie dodaj do wywaru. Kiedy brokuł jest prawie miękki, zblenduj zupę na krem, dopraw do smaku. Dodaj zahartowaną śmietanę i wymieszaj – gotowe!