5 pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia. Oszczędnie, pomysłowo, smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Nie marnuj żywności

Obraz
© Fotolia

Wyrzucanie żywności to nie tylko jej marnowanie, ale także stara pieniędzy, a często i czasu. Z tego, co zostało ci z wczorajszego obiadu lub zalega od kilku dni w lodówce, możesz przygotować coś pysznego. Wystarczy tylko pomysł, bo produkty już masz. Oto 5 propozycji, co przygotować z resztek i nie marnować jedzenia.

Kiszone ogórki znane są ze swoich cudownych właściwości zdrowotnych i smaku, który Polacy kochają. Podajemy je do obiadów, sałatek i kanapek. Żadne imieniny u cioci nie mogą się obejść bez talerzyka tych przysmaków. A kiedy wyjemy już wszystkie ogórki ze słoika, zalewę wylewamy – błąd. Można ją wykorzystać.

Zalewa z ogórków jest nie tylko równie zdrowa, co same kiszonki, ale także może się stać pysznym dodatkiem do wielu dań. Można użyć jej jako zamiennika octu spirytusowego – wystarczy wymieszać go ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, by otrzymać pyszny sos sałatkowy. Sprawdzi się także jako marynata do mięsa. Wystarczy zalać marynatą pokrojone w plastry mięso i postawić w chłodnym miejscu na minimum 24 godziny. Po tym czasie możesz je upiec lub usmażyć na patelni. Będzie delikatniejsze, wprost rozpływające się w ustach.

Zalewę możesz także po prostu wlać do zupy ogórkowej, zwłaszcza jeśli słoiczek jest niewielki i po dodaniu już wszystkich ogórków, zupa nadal nie jest wystarczająco kwaśna.

Składniki:

  • bulion warzywny lub drobiowo-warzywny (najlepiej razem z warzywami),
  • 10 ogórków kiszonych,
  • szklanka zalewy z kiszonych ogórków (jeżeli dodałeś mniej ogórków, ilość zalewy należy zwiększyć),
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 3 ziemniaki.

Przygotowanie: Bulion zagotuj, ugotuj w nim pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie dodaj starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę ogórki. Teraz wlej zalewę, dopraw do smaku przyprawami i gotowe.

/ 5Mięso z rosołu

Obraz
© 123RF.COM

Idealny rosół gotowany jest na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, które dzięki długiemu gotowaniu się razem z włoszczyzną nabiorą niepowtarzalnego smaku. Szkoda je marnować, a tak większość z nas robi. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie mięsnego farszu, który możesz wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, pierogów, potrawki i pasztetu.

Składniki:
na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • płaska łyżeczka soli,
  • opcjonalnie łyżeczka ulubionych ziół (np. majeranku, bazylii, oregano, estragonu) .

na farsz:

  • 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe),
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ze składników na naleśniki przygotuj ciasto i usmaż je na patelni (jeśli to konieczne, za każdym razem smaruj ją słoniną lub odrobią oleju). Kiedy naleśniki stygną, zmiel w maszynce ostudzone mięso. Cebulę posiekaj, zeszklij ją na rozgrzanym oleju, a następnie dodaj zmielone mięso (podsmaż tylko chwilę, by mięso "przegryzło się" z pozostałymi składnikami. Kiedy farsz lekko przestygnie, dodaj do niego jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na każdym naleśniku połóż łyżkę farszu i złóż go w kopertę. Tak przygotowane krokiety możesz teraz obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju, ale nie jest to konieczne – bez obsmażania także smakują wybornie.

/ 5Zupa z niedzielnego rosołu

Obraz
© iStock.com

W niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa – znany schemat w większości polskich domów. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę i przygotować jakąś inną zupę, np. krem z brokułów? To świetna propozycja na smaczny i sycący obiad.

Składniki:

  • 1 ½ l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego,
  • duży brokuł,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • śmietana 12 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

na grzanki:
czerstwa bułka,
2 ząbki czosnku,
masło,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: bułkę pokrój w kromki, każdą posmaruj masłem czosnkowym i pokrój w kostkę. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut. W tym czasie bulion doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do niego umyty i podzielony na różyczki brokuł. Poczekaj, aż się ugotuje. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj czosnek, a następnie dodaj do wywaru. Kiedy brokuł jest prawie miękki, zblenduj zupę na krem, dopraw do smaku. Dodaj zahartowaną śmietanę i wymieszaj – gotowe!

/ 5Ziemniaki z wczorajszego obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Ugotowanie idealnej ilości ziemniaków do obiadu graniczy z cudem – zawsze zostanie choć garstka. Nie warto ich wyrzucać, ponieważ można przygotować coś pysznego. Ziemniaki podsmażane z ziołami, kluski śląskie, kopytka albo placki. Wszytki propozycje są pyszne i proste.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • olej do smażenia (rzepakowy).

Przygotowanie: ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem. Dodaj mąki, rozkłócone jajko oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju. Wszystko wymieszaj razem z ziemniakami. Z powstałej masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. I smaczny, tani obiad gotowy.

/ 5Wczorajszy makaron

Obraz
© Fotolia

Z ugotowanego makaronu także można przygotować coś pysznego. Zatem jeśli została ci miseczka niepotrzebnego makaronu z wczorajszego obiadu, możesz dodać do niego jajko, ser oraz wędlinę lub kiełbasę i podsmażyć na patelni, ale także przygotować muffinki makaronowe – prosty sposób na wykorzystanie resztek.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu,
  • wędlina lub kiełbasa,
  • jajko,
  • 200 g sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: makaron nałóż do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek i ułóż w formie do pieczenia babeczek. Jajko połącz ze startym serem żółtym i pokrojonym w kostkę mięsem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do makaronu. Babeczki wstaw do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut.

Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach