5 pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia. Oszczędnie, pomysłowo, smacznie
Nie marnuj żywności
Woda po ogórkach kiszonych
Kiszone ogórki znane są ze swoich cudownych właściwości zdrowotnych i smaku, który Polacy kochają. Podajemy je do obiadów, sałatek i kanapek. Żadne imieniny u cioci nie mogą się obejść bez talerzyka tych przysmaków. A kiedy wyjemy już wszystkie ogórki ze słoika, zalewę wylewamy – błąd. Można ją wykorzystać.
Zalewa z ogórków jest nie tylko równie zdrowa, co same kiszonki, ale także może się stać pysznym dodatkiem do wielu dań. Można użyć jej jako zamiennika octu spirytusowego – wystarczy wymieszać go ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, by otrzymać pyszny sos sałatkowy. Sprawdzi się także jako marynata do mięsa. Wystarczy zalać marynatą pokrojone w plastry mięso i postawić w chłodnym miejscu na minimum 24 godziny. Po tym czasie możesz je upiec lub usmażyć na patelni. Będzie delikatniejsze, wprost rozpływające się w ustach.
Zalewę możesz także po prostu wlać do zupy ogórkowej, zwłaszcza jeśli słoiczek jest niewielki i po dodaniu już wszystkich ogórków, zupa nadal nie jest wystarczająco kwaśna.
Ekspresowa zupa ogórkowa
Składniki:
- bulion warzywny lub drobiowo-warzywny (najlepiej razem z warzywami),
- 10 ogórków kiszonych,
- szklanka zalewy z kiszonych ogórków (jeżeli dodałeś mniej ogórków, ilość zalewy należy zwiększyć),
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- 3 ziemniaki.
Przygotowanie: Bulion zagotuj, ugotuj w nim pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie dodaj starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę ogórki. Teraz wlej zalewę, dopraw do smaku przyprawami i gotowe.