5 pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia. Oszczędnie, pomysłowo, smacznie
Nie marnuj żywności
Wyrzucanie żywności to nie tylko jej marnowanie, ale także stara pieniędzy, a często i czasu. Z tego, co zostało ci z wczorajszego obiadu lub zalega od kilku dni w lodówce, możesz przygotować coś pysznego. Wystarczy tylko pomysł, bo produkty już masz. Oto 5 propozycji, co przygotować z resztek i nie marnować jedzenia.
Kiszone ogórki znane są ze swoich cudownych właściwości zdrowotnych i smaku, który Polacy kochają. Podajemy je do obiadów, sałatek i kanapek. Żadne imieniny u cioci nie mogą się obejść bez talerzyka tych przysmaków. A kiedy wyjemy już wszystkie ogórki ze słoika, zalewę wylewamy – błąd. Można ją wykorzystać.
Zalewa z ogórków jest nie tylko równie zdrowa, co same kiszonki, ale także może się stać pysznym dodatkiem do wielu dań. Można użyć jej jako zamiennika octu spirytusowego – wystarczy wymieszać go ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, by otrzymać pyszny sos sałatkowy. Sprawdzi się także jako marynata do mięsa. Wystarczy zalać marynatą pokrojone w plastry mięso i postawić w chłodnym miejscu na minimum 24 godziny. Po tym czasie możesz je upiec lub usmażyć na patelni. Będzie delikatniejsze, wprost rozpływające się w ustach.
Zalewę możesz także po prostu wlać do zupy ogórkowej, zwłaszcza jeśli słoiczek jest niewielki i po dodaniu już wszystkich ogórków, zupa nadal nie jest wystarczająco kwaśna.
Składniki:
- bulion warzywny lub drobiowo-warzywny (najlepiej razem z warzywami),
- 10 ogórków kiszonych,
- szklanka zalewy z kiszonych ogórków (jeżeli dodałeś mniej ogórków, ilość zalewy należy zwiększyć),
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- 3 ziemniaki.
Przygotowanie: Bulion zagotuj, ugotuj w nim pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie dodaj starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę ogórki. Teraz wlej zalewę, dopraw do smaku przyprawami i gotowe.
Mięso z rosołu
Idealny rosół gotowany jest na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, które dzięki długiemu gotowaniu się razem z włoszczyzną nabiorą niepowtarzalnego smaku. Szkoda je marnować, a tak większość z nas robi. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie mięsnego farszu, który możesz wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, pierogów, potrawki i pasztetu.
Składniki:
na naleśniki:
na farsz:
- 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe),
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ze składników na naleśniki przygotuj ciasto i usmaż je na patelni (jeśli to konieczne, za każdym razem smaruj ją słoniną lub odrobią oleju). Kiedy naleśniki stygną, zmiel w maszynce ostudzone mięso. Cebulę posiekaj, zeszklij ją na rozgrzanym oleju, a następnie dodaj zmielone mięso (podsmaż tylko chwilę, by mięso "przegryzło się" z pozostałymi składnikami. Kiedy farsz lekko przestygnie, dodaj do niego jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na każdym naleśniku połóż łyżkę farszu i złóż go w kopertę. Tak przygotowane krokiety możesz teraz obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju, ale nie jest to konieczne – bez obsmażania także smakują wybornie.
Zupa z niedzielnego rosołu
W niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa – znany schemat w większości polskich domów. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę i przygotować jakąś inną zupę, np. krem z brokułów? To świetna propozycja na smaczny i sycący obiad.
Składniki:
- 1 ½ l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego,
- duży brokuł,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- śmietana 12 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
na grzanki:
czerstwa bułka,
2 ząbki czosnku,
masło,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: bułkę pokrój w kromki, każdą posmaruj masłem czosnkowym i pokrój w kostkę. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut. W tym czasie bulion doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do niego umyty i podzielony na różyczki brokuł. Poczekaj, aż się ugotuje. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj czosnek, a następnie dodaj do wywaru. Kiedy brokuł jest prawie miękki, zblenduj zupę na krem, dopraw do smaku. Dodaj zahartowaną śmietanę i wymieszaj – gotowe!
Ziemniaki z wczorajszego obiadu
Ugotowanie idealnej ilości ziemniaków do obiadu graniczy z cudem – zawsze zostanie choć garstka. Nie warto ich wyrzucać, ponieważ można przygotować coś pysznego. Ziemniaki podsmażane z ziołami, kluski śląskie, kopytka albo placki. Wszytki propozycje są pyszne i proste.
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- cebula,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- olej do smażenia (rzepakowy).
Przygotowanie: ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem. Dodaj mąki, rozkłócone jajko oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju. Wszystko wymieszaj razem z ziemniakami. Z powstałej masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. I smaczny, tani obiad gotowy.
Wczorajszy makaron
Z ugotowanego makaronu także można przygotować coś pysznego. Zatem jeśli została ci miseczka niepotrzebnego makaronu z wczorajszego obiadu, możesz dodać do niego jajko, ser oraz wędlinę lub kiełbasę i podsmażyć na patelni, ale także przygotować muffinki makaronowe – prosty sposób na wykorzystanie resztek.
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu,
- wędlina lub kiełbasa,
- jajko,
- 200 g sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron nałóż do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek i ułóż w formie do pieczenia babeczek. Jajko połącz ze startym serem żółtym i pokrojonym w kostkę mięsem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do makaronu. Babeczki wstaw do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni