WAŻNE
TERAZ

Lewandowski zagrał kapitalny mecz. Strzelił 3 gole i został bohaterem

5 pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia. Oszczędnie, pomysłowo, smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Nie marnuj żywności

Obraz
© Fotolia

Wyrzucanie żywności to nie tylko jej marnowanie, ale także stara pieniędzy, a często i czasu. Z tego, co zostało ci z wczorajszego obiadu lub zalega od kilku dni w lodówce, możesz przygotować coś pysznego. Wystarczy tylko pomysł, bo produkty już masz. Oto 5 propozycji, co przygotować z resztek i nie marnować jedzenia.

Kiszone ogórki znane są ze swoich cudownych właściwości zdrowotnych i smaku, który Polacy kochają. Podajemy je do obiadów, sałatek i kanapek. Żadne imieniny u cioci nie mogą się obejść bez talerzyka tych przysmaków. A kiedy wyjemy już wszystkie ogórki ze słoika, zalewę wylewamy – błąd. Można ją wykorzystać.

Zalewa z ogórków jest nie tylko równie zdrowa, co same kiszonki, ale także może się stać pysznym dodatkiem do wielu dań. Można użyć jej jako zamiennika octu spirytusowego – wystarczy wymieszać go ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, by otrzymać pyszny sos sałatkowy. Sprawdzi się także jako marynata do mięsa. Wystarczy zalać marynatą pokrojone w plastry mięso i postawić w chłodnym miejscu na minimum 24 godziny. Po tym czasie możesz je upiec lub usmażyć na patelni. Będzie delikatniejsze, wprost rozpływające się w ustach.

Zalewę możesz także po prostu wlać do zupy ogórkowej, zwłaszcza jeśli słoiczek jest niewielki i po dodaniu już wszystkich ogórków, zupa nadal nie jest wystarczająco kwaśna.

Składniki:

  • bulion warzywny lub drobiowo-warzywny (najlepiej razem z warzywami),
  • 10 ogórków kiszonych,
  • szklanka zalewy z kiszonych ogórków (jeżeli dodałeś mniej ogórków, ilość zalewy należy zwiększyć),
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 3 ziemniaki.

Przygotowanie: Bulion zagotuj, ugotuj w nim pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie dodaj starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę ogórki. Teraz wlej zalewę, dopraw do smaku przyprawami i gotowe.

/ 5Mięso z rosołu

Obraz
© 123RF.COM

Idealny rosół gotowany jest na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, które dzięki długiemu gotowaniu się razem z włoszczyzną nabiorą niepowtarzalnego smaku. Szkoda je marnować, a tak większość z nas robi. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie mięsnego farszu, który możesz wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, pierogów, potrawki i pasztetu.

Składniki:
na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • płaska łyżeczka soli,
  • opcjonalnie łyżeczka ulubionych ziół (np. majeranku, bazylii, oregano, estragonu) .

na farsz:

  • 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe),
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ze składników na naleśniki przygotuj ciasto i usmaż je na patelni (jeśli to konieczne, za każdym razem smaruj ją słoniną lub odrobią oleju). Kiedy naleśniki stygną, zmiel w maszynce ostudzone mięso. Cebulę posiekaj, zeszklij ją na rozgrzanym oleju, a następnie dodaj zmielone mięso (podsmaż tylko chwilę, by mięso "przegryzło się" z pozostałymi składnikami. Kiedy farsz lekko przestygnie, dodaj do niego jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na każdym naleśniku połóż łyżkę farszu i złóż go w kopertę. Tak przygotowane krokiety możesz teraz obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju, ale nie jest to konieczne – bez obsmażania także smakują wybornie.

/ 5Zupa z niedzielnego rosołu

Obraz
© iStock.com

W niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa – znany schemat w większości polskich domów. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę i przygotować jakąś inną zupę, np. krem z brokułów? To świetna propozycja na smaczny i sycący obiad.

Składniki:

  • 1 ½ l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego,
  • duży brokuł,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • śmietana 12 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

na grzanki:
czerstwa bułka,
2 ząbki czosnku,
masło,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: bułkę pokrój w kromki, każdą posmaruj masłem czosnkowym i pokrój w kostkę. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut. W tym czasie bulion doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do niego umyty i podzielony na różyczki brokuł. Poczekaj, aż się ugotuje. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj czosnek, a następnie dodaj do wywaru. Kiedy brokuł jest prawie miękki, zblenduj zupę na krem, dopraw do smaku. Dodaj zahartowaną śmietanę i wymieszaj – gotowe!

/ 5Ziemniaki z wczorajszego obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Ugotowanie idealnej ilości ziemniaków do obiadu graniczy z cudem – zawsze zostanie choć garstka. Nie warto ich wyrzucać, ponieważ można przygotować coś pysznego. Ziemniaki podsmażane z ziołami, kluski śląskie, kopytka albo placki. Wszytki propozycje są pyszne i proste.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • olej do smażenia (rzepakowy).

Przygotowanie: ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem. Dodaj mąki, rozkłócone jajko oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju. Wszystko wymieszaj razem z ziemniakami. Z powstałej masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. I smaczny, tani obiad gotowy.

/ 5Wczorajszy makaron

Obraz
© Fotolia

Z ugotowanego makaronu także można przygotować coś pysznego. Zatem jeśli została ci miseczka niepotrzebnego makaronu z wczorajszego obiadu, możesz dodać do niego jajko, ser oraz wędlinę lub kiełbasę i podsmażyć na patelni, ale także przygotować muffinki makaronowe – prosty sposób na wykorzystanie resztek.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu,
  • wędlina lub kiełbasa,
  • jajko,
  • 200 g sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: makaron nałóż do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek i ułóż w formie do pieczenia babeczek. Jajko połącz ze startym serem żółtym i pokrojonym w kostkę mięsem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do makaronu. Babeczki wstaw do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut.

Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza