Trwa ładowanie...
d4k3y3l
31-03-2011 13:57

Sos pieczarkowy

Przepis

Sos pieczarkowy świetnie pasuje do kaszy, kopytek czy ziemniaczanych kotletów. Jest szybki, prosty i tani. Można go posypać świeżą pietruszką lub koperkiem.

d4k3y3l
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123
Źródło: 123
Składniki
  • pieczarki
  • mała śmietana 18 proc.
  • pół szklanki wody
  • dwie łyżki mąki (do zagęszczenia, jeśli jest taka konieczność)
  • sól
  • pieprz
Przepis

Pieczarki obrać i dowolnie pokroić (w plasterki, kostkę itp.). Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać wody, dusić je przez 10-5 minut, aż woda trochę wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo dodawać śmietanę, uważając przy tym, żeby się nie zwarzyła, całość dokładnie wymieszać i jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty, można wszystko jeszcze dodatkowo zagęścić mąką wymieszaną z wodą.

Przepis dodał użytkownik fiolunka

Sos pieczarkowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
Więcej tematów
d4k3y3l