Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy świetnie pasuje do kaszy, kopytek czy ziemniaczanych kotletów. Jest szybki, prosty i tani. Można go posypać świeżą pietruszką lub koperkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Pieczarki obrać i dowolnie pokroić (w plasterki, kostkę itp.). Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać wody, dusić je przez 10-5 minut, aż woda trochę wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo dodawać śmietanę, uważając przy tym, żeby się nie zwarzyła, całość dokładnie wymieszać i jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty, można wszystko jeszcze dodatkowo zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze