Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs
Przepis
Sos koperkowy to klasyczny dodatek do mięs i warzyw. Świeży koperek w połączeniu ze śmietaną i zasmażką świetnie komponuje się z pieczonym indykiem lub kurczakiem. Przepis poleca autorka bloga "Królestwo garów".
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
- pełna łyżka masła
- pełna łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki świeżego siekanego koperku
- 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
- 150 ml śmietany 18%
- sól
- szczypta cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Przepis
W garnku z grubym dnem stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać rosół, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać śmietanę (wcześniej wlać do niej trochę gorącego płynu w celu zahartowania), wsypać koperek. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nie gotować, tylko podgrzać.
Zobacz też: babka ziemniaczaka - kugiel, gugel
Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
5
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.