Trwa ładowanie...
d4irq8a
27-12-2011 20:54

Ryba po grecku na szybko

Przepis

Ryba po grecku gości na wigilijnych stolach w wielu polskich domach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierowane kawałki ryby duszone w warzywnym sosie sprawdza się jednak nie tylko w święta. Zobaczcie nasz przepis.

d4irq8a
1.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1-2 sztuki filety rybne
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki pieprzu ziarnistego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Przepis

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami i dusimy. Filety rybne oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. Po usmażeniu układamy na talerzu lub półmisku. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smak. Następnie warzywa wykładamy na rybę ułożoną na półmisku. Przy użyciu łyżki formujemy z warzyw ładny, kształtny kopczyk. Przygotowaną w ten sposób rybę odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy na zimno.

Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto

Ryba po grecku na szybko
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4irq8a
d4irq8a
d4irq8a
d4irq8a
Więcej tematów
d4irq8a