Trwa ładowanie...
d2n7hzx
09-12-2022 09:00

Ryba po grecku. Co roku króluje na wigilijnym stole

Przepis

Sprawdzony tradycyjny przepis na rybę po grecku. Ryba po grecku smakuje nie tylko od święta. Sprawdzi się również na obiad. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

d2n7hzx
2.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Dzinnik Darius
Składniki
  • 1 kg ryby, np. mintaja,
  • 4 marchewki,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • troszkę wody,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia.
Przepis
  • Rybę pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  • Marchew i seler zetrzeć na małych oczkach, dodać do cebuli. Dodać ziele, liście laurowe i przecier. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dusić na małym ogniu ok. 10 min. Rybę przełożyć sosem, schłodzić.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba po grecku. Co roku króluje na wigilijnym stole
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2n7hzx
d2n7hzx
d2n7hzx
d2n7hzx
Więcej tematów
d2n7hzx