Trwa ładowanie...

Łosoś – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kontrowersje, przepisy

Łosoś to ryba, której ławice spotykane są głównie w wodach północnego Atlantyku oraz Morza Bałtyckiego i Północnego. Dziko żyjący łosoś jest źródłem wielu ważnych substancji odżywczych, ale na odmianę hodowlaną lepiej uważać.

Łosoś – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kontrowersje, przepisyŹródło: 123RF.COM
d27j76y
d27j76y

Łosoś – wartości odżywcze

Mięso łososia jest przede wszystkim cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz D, a także minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor i miedź. Warto dodać, że jedna porcja łososia jest w stanie zaspokoić sto procent dziennego zapotrzebowania organizmu na potas i jod. Łosoś to także źródło astaksantyny – najsilniejszego antyoksydantu.

Łosoś - właściwości

Bogactwo substancji odżywczych zawartych w łososiu sprawia, że jego spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Cenne w codziennej diecie cukrzyków (i nie tylko) tłuszcze nienasycone redukują poziom tłuszczu we krwi, poprawiają pracę serca i przepustowość naczyń krwionośnych. Ponadto, uśmierzają ból stawów, polepszają sprawność ruchową i pracę mózgu. Kwasy omega-6 chronią przed zakażeniami i poprawiają gojenie ran.

Jako źródło witamin, mięso łososia wpływa na poprawę wzroku, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała anemii. Wapń i fosfor wzmacniają układ kostny, a jod harmonizuje proces uwalniania hormonów tarczycy. Spożywanie łososia wpływa pozytywnie także na kondycję skóry, zapobiega pojawianiu się zmarszczek, poprawia koncentrację.

d27j76y

Najważniejszą, obok kwasów omega-3 i omega-6, substancją zawartą w mięsie łososia jest astaksantyna, czyli bardzo silny przeciwutleniacz. Ma ona działanie wzmacniające, przeciwbólowe i przeciwzapalne, ale co najważniejsze – chroni przed zachorowaniem na nowotwor.

Warto dodać, że z powodzeniem łosoś może znaleźć się w jadłospisie tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami, ponieważ jest nisko kaloryczny, ale wywołuje uczucie sytości.

Łosoś – zastosowanie

W sklepach znajdziemy łososia świeżego lub wędzonego. Ten pierwszy krojony jest najczęściej w poprzek kręgosłupa i nadaje się na ruszt, patelnię, do upieczenia w piekarniku czy ugotowania na parze. Łosoś może szybko stracić swój charakterystyczny smak w obecności mocno aromatycznych ziół, dlatego najlepiej posypać go jedynie solą i pieprzem, spryskać sokiem z cytryny i opcjonalnie doprawić koperkiem.

d27j76y

Łosoś wędzony sprawdzi się zarówno w daniach gorących, jak i w zimnych przekąskach. Jest świetnym składnikiem sałatek i ciekawych przystawek.
Łososia znajdziemy także w konserwach, ale w tym przypadku drastycznie spadnie jego jakość i zawartość substancji odżywczych.
Łosoś odgrywa główną rolę w jednym z najbardziej typowych skandynawskich dań, gravlaxie.

Łosoś – kontrowersje

Wzrost popularności, a co za tym idzie nadmierna eksploatacja łowisk, sprawiły, że dziki łosoś bałtycki stał się gatunkiem, któremu grozi wyginięcie. Zmniejszają się także ławice łososia atlantyckiego. Sposobem na zaspokojenie popytu stały się kontrolowane hodowle, w których łososie są sztucznie tuczone, a brak przestrzeni w klatkach naraża je na zakażenia i toksyny, przez co szkodliwe substancje trafiają wraz z mięsem na nasze stoły. Z tego powodu warto zainteresować się pochodzeniem łososia i dobrzeć mu się przyjrzeć: zdrowe mięso jest sprężyste, skrzela intensywnie czerwone, a skóra jasna i matowa, bez przebarwień.

Łosoś – przepisy

d27j76y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27j76y
Więcej tematów