10 warzyw i owoców, które chronią przed rakiem
Na zdrowie!
Co jeść, aby ochronić organizm przed rozwojem komórek rakowych? Oto warzywa i owoce, po które warto sięgać dla zdrowia.
Co jeść, aby ochronić organizm przed rozwojem komórek rakowych? Oto warzywa i owoce, po które warto sięgać dla zdrowia.
Jabłko
Już w starożytności mówiono, że jedno jabłko dziennie pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem. Polscy uczeni z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego dowiedli, że regularne spożywanie tych smacznych owoców obniża ryzyko rozwoju raka jelita grubego i odbytnicy. Jabłka zawdzięczają to obecnym w nim flawonoidom - naturalnym antyoksydantom, które przeszkadzają w powstawaniu i mnożeniu się nieprawidłowych komórek. Z kolei z magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wiemy, że składniki skórki jabłka zabijają komórki nowotworowe lub przynajmniej hamują ich rozwój. Chodzi o raka wątroby, jelit i piersi. Zdaniem uczonych skórka może być częściowo odpowiedzialna za antynowotworowe działanie całych jabłek.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl