Zioła w twojej kuchni

Smaczne, aromatyczne, naszpikowane witaminami i cennymi dla zdrowia składnikami. Sięgajmy po zioła jak najczęściej, a najlepiej wzbogacajmy nimi smak wszystkich potraw. Można dodawać je do przystawek, zimnych i ciepłych dań; na śniadanie, obiad i kolację. Lista ich zalet jest bardzo długa, warto zatem uprawiać zioła we własnej kuchni

Obraz

/ 10Źródło cennych składników

Obraz
© archiwum

Zioła są uznanym od setek lat źródłem witamin (zwłaszcza C i z grupy B) oraz cennych dla zdrowia składników. - Zawierają między innymi sole mineralne, kwas foliowy, beta-karoten czy flawonoidy, naturalne antyoksydanty, które zapewniają ochronę przed szkodliwymi rodnikami - wylicza Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Dzięki zawartości olejków eterycznych zioła pełnią ważną funkcję regulującą pracę układu pokarmowego, działają rozkurczowo i pomagają przy niestrawności. - Dodawane do potraw dostarczają nam nie tylko niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale także pozytywnie wpływają na proces trawienia i redukują występowanie przykrych dolegliwości, takich jak wzdęcia czy zaparcia - podkreśla dietetyk.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch

/ 10Jak uprawiać zioła?

Obraz
© archiwum

Hodowane w domu zioła można sadzić z nasion lub sadzonki. Doniczkę najlepiej ustawić w słonecznym miejscu. Wybieramy ziemię uniwersalną o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym, dodając do niej odrobinę piasku albo drobnego żwiru. Do ziemi można również wkruszyć połamane skorupki jaj. Najlepiej zapoznać się ze wskazówkami na opakowaniu lub doniczce, dotyczącymi podłoża w przypadku konkretnej rośliny. Zioła nie lubią dużej ilości nawozu. Trzeba je za to solidnie podlewać - w gorące dni codziennie. Pamiętajmy również o systematycznym zrywaniu listków z czubka rośliny, dzięki czemu będzie równomiernie wzrastać.

/ 10Bazylia

Obraz
© archiwum

Ma właściwości przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, działa uspokajająco, reguluje trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych) i zapobiega wzdęciom.

Pasuje do potraw mięsnych (wieprzowina, baranina), dobra jest także w kompozycji z innymi ziołami. Do mięs, drobiu i ryb bazylię można mieszać z tymiankiem, szałwią i rozmarynem, natomiast do sosów - z czosnkiem i oregano. Świeżą bazylię warto także komponować z pomidorami, cebulą, białym serem, makaronem, cukinią i kabaczkiem.

/ 10Majeranek

Obraz
© archiwum

Wspomaga trawienie ciężkich potraw, dlatego warto dodawać go do tłustych mięs, pasztetów, zupy grochowej, fasolowej oraz żurku. Świeży majeranek świetnie komponuje się także z surowymi pomidorami, fasolką szparagową, zielonym groszkiem i szparagami.

Łączmy majeranek z duszonym mięsem, rybami, zupami - zamiast natki pietruszki i koperku. Dobry jest również jako dodatek do sałatek i omletów.

/ 10Oregano

Obraz
© archiwum

Charakteryzuje się właściwościami moczopędnymi i przeciwbakteryjnymi, reguluje pracę układu pokarmowego. Oregano dobrze komponuje się z pomidorami, cukinią czy bakłażanem. Może być również dodatkiem do duszonych mięs, sałat lub zup. To też składnik aromatycznej pizzy.

/ 10Tymianek

Obraz
© archiwum

Znany jest m.in. z właściwości uspokajających, przeciwbakteryjnych i wzmacniających. - Stosowany jest zwłaszcza jako przyprawa do potraw mięsnych, ryb i sosów. Nie należy używać go w nadmiarze i łączyć z majerankiem - podkreśla Zofia Urbańczyk. Tymianek jest również znakomitą przyprawą do sosów na czerwonym winie, pomidorów i grzybów.

/ 10Rozmaryn

Obraz
© archiwum

Ma działanie przeciwbólowe i rozkurczowe. Doskonały jako przyprawa do pieczeni, ryb z grilla i ryb pieczonych. Wyborny do jagnięciny, kurczaka, cukinii i pomidorów. Suszony, przekonuje Zofia Urbańczyk, warto dodawać do pieczonych mięs, rzadziej do zup i sałatek.

/ 10Melisa

Obraz
© archiwum

Korzystnie wpływa na układ nerwowy: napar na jej bazie zalecany jest na dolegliwości związane z migrenami, bezsennością oraz nerwicą. Melisa pasuje do świeżej sałaty, do ziołowych i innych białych sosów, do potrawki z drobiu i cielęciny, a także do zup. Co ciekawe, jako jedyne zioło oprócz mięty pasuje do wielu słodkich deserów.

/ 10Cząber

Obraz
© archiwum

Pobudza trawienie, reguluje perystaltykę jelit, powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia. Działa przeciwrobaczo, przeciwzapalnie i wiatropędnie. Łagodzi skurcze. Ceniony jest jako przyprawa do wszelkich gatunków fasoli. Świeży cząber warto dodawać do grochu, soczewicy, białej kapusty, marchewki, buraków, kalafiora, ryżu, kabaczków, dań z jajek, sosów, octu ziołowego i marynat.

Można go gotować razem z potrawą. Wyłącznie świeży cząber dodaje się do sałatek i surówek warzywnych.

10 / 10Estragon

Obraz
© archiwum

Dobry na poprawienie apetytu i perystaltyki jelit. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwszkorbutowe i przeciwskurczowe. Warto stosować go w chorobach nerek. Estragon pobudza apetyt, ułatwia trawienie, poleca się go także cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm.

Idealny do sosów i masła ziołowego, sałatek owocowych. Dodawajmy go do zup, marynat, kiszonek, szparagów, białej kapusty, pieczarek, marchewki, kalafiora, pomidorów, pieczeni, wołowiny, wieprzowiny, drobiu. Estragon jest dodatkiem do wielu zimnych i gorących sosów.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja