Trwa ładowanie...
d2rw728
01-11-2019 20:16

Pierogi z suszonymi śliwkami

Przepis

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnie bez pierogów. Możemy je jeść zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi farszami. W moim domu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierożków z suszoną śliwką. Serdecznie polecam ten przepis.

d2rw728
3.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli
  • łyżka roztopionego masła

Farsz:

Do polania:

  • masło
  • miód
  • kilka kropel soku z cytryny
Przepis

Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką. W tym czasie śliwki i rodzynki zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy i mieszamy z miodem (mozna też posiekac nożem bądź blenderem) Ciasto dzielimy je na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajamy szklanką krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2 minut. W rondelku topimy masło dodajemy trochę miodu i soku z cytryny. Pierogi podajemy polane słodkim sosem.

Przepis dodał użytkownik Izaa

Pierogi z suszonymi śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rw728
d2rw728
d2rw728
d2rw728
Więcej tematów
d2rw728