Trwa ładowanie...
d35eye9
01-01-2010 23:40

Makowiec

Przepis

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pachnącego makowca. Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę proste. Z naszym przepisem osiągniesz kulinarny sukces.

d35eye9
4.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Składniki

  • ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajo

Mak:

  • 0,5 kg maku
  • 6 jaj
  • 2 łyżki miodu
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru,
  • zapach migdałowy
  • bakalie

Masa:

  • 1 szkl. gęstej śmietany 22 proc.
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 margaryna lub masło (25 dag)
Przepis

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim blachę.

Mak sparzyć, odsączyć i zemleć 2-3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na przemian po 1 żółtku i trochu maku, dodać miód, zapach i bakalie na koniec pianę z białek. Wyłożyć na ciasto i upiec w 180 stopniach.

Masło utrzeć z pudrem i po 1 łyżce dodawać śmietanę. Wyłożyć na zimny makowiec. Polać polewą

Przepis dodał użytkownik beatapodhajska

Makowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35eye9
d35eye9
d35eye9
d35eye9
Więcej tematów
d35eye9