Trwa ładowanie...
d2ymkrl
10-03-2022 09:16

Smażony dorsz z kieszonką. Trudno się oprzeć

Przepis

Dorsz to jedna z najchętniej jedzonych przez nas ryb. Nic dziwnego, mięso dorsza jest smaczne, soczyste, delikatne. Rybę można przygotować na wiele sposobów. Tym razem proponujemy kieszonki z dorsza faszerowane żółtym serem i smażone w piwnym cieście. Do tego solidna porcja frytek, zielonego groszku lub surówki z kiszonej kapusty i pyszny obiad gotowy.

d2ymkrl
3.8
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 4 wypatroszone dorsze (bez kręgosłupa)
  • 2 łyżki oku cytrynowego
  • 160 g sera ementaler
  • 20 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 10 łyżek jasnego piwa
  • olej
  • sól, biały pieprz
Przepis
  • Ser pokroić na 4 plastry.
  • Każdego dorsza wypatroszyć, wyciąć delikatnie kręgosłup ryby, w środek włożyć ser, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Spiąć całość wykałaczkami. Z mąki, jajek i piwa przygotować ciasto. Rybę maczać w cieście.
  • Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor lub we frytkownicy w temperaturze 180 stopni C przez ok.10 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smażony dorsz z kieszonką. Trudno się oprzeć
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
Więcej tematów
d2ymkrl