Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków,
- 150 g boczku,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 125 ml śmietany 18 proc.,
- 100 g pieczarek,
- 150 g sera żółtego,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka oleju słonecznikowego,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- ulubione świeże zioła do podania.
Przygotowanie: umyte i obrane ziemniaki ugotuj z odrobiną soli. Po ugotowaniu pokrój je w grube talarki. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w grubsze plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj pieczarki i smaż do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż, połącz z cebulą i pieczarkami. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na trzy części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę boczku i pieczarek, przykryj kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków, skrop je olejem rzepakowym i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół.