Kopytka podsmażane
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- do farszu możesz dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli chcesz, teraz możesz dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj wałek, połóż go na podsypanej mąką stolnicy lekko spłaszcz go nożem i zacznij kroić kopytka. W garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucaj partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Kiedy ostygną podsmaż je na oleju rzepakowym