Ziemniaki na pięć sposobów. Pysznie, tanio i z pomysłem

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© Fotolia

Ziemniaki są jednym z tym cudownych warzyw, z których możesz w prosty sposób wyczarować smakowite dania. Mamy dla was pięć przepisów na ziemniaczane pyszności. Każdy inny, a równie smaczny. Od razu ostrzegamy – będzie wam się trudno zdecydować, którą propozycję wybrać.

Składniki:
na masę ziemniaczaną:

  • 2 kg ziemniaków,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka ziaren kminku,
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie: zacznij od farszu. Grzyby oczyść i pokrój w talarki, a cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, a następnie duś do miękkości, dopraw solą i pieprzem. Kiedy farsz przestygnie, wymieszaj go z poszatkowaną natką pietruszki. Teraz obierz ziemniaki i obgotuj je w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, zmiel je w maszynce lub przepuść przez praskę (najlepiej zrobić to następnego dnia). Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, przyprawy i wszystko wymieszaj. Na dłoń nałóż łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszcz, nałóż farsz grzybowy i wszystko przykryj kolejną porcją masy ziemniaczanej. Sklej placek i uformuj z niego kotlet. Kotleciki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem oraz ulubioną sałatką.

Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną

/ 5Kopytka podsmażane

Obraz
© Fotolia
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • do farszu możesz dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli chcesz, teraz możesz dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj wałek, połóż go na podsypanej mąką stolnicy lekko spłaszcz go nożem i zacznij kroić kopytka. W garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucaj partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Kiedy ostygną podsmaż je na oleju rzepakowym

/ 5Zapiekanka ziemniaczana

Obraz
© iStock.com
  • 10 dużych ziemniaków,
  • 150 g boczku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 125 ml śmietany 18 proc.,
  • 100 g pieczarek,
  • 150 g sera żółtego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżka oleju słonecznikowego,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ulubione świeże zioła do podania.

Przygotowanie: umyte i obrane ziemniaki ugotuj z odrobiną soli. Po ugotowaniu pokrój je w grube talarki. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w grubsze plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj pieczarki i smaż do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż, połącz z cebulą i pieczarkami. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na trzy części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę boczku i pieczarek, przykryj kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków, skrop je olejem rzepakowym i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół.

/ 5Kurczak pieczony z ziemniakami

Obraz
© iStock.com

Przygotowanie: mięso z kurczaka umyj, natrzyj wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marchewkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju rzepakowego zeszklij 1/3 wcześniej pokrojonej cebulki, a następnie podsmaż ćwiartki kurczaka. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ziemniaki, posól je i popieprz. Teraz poukładaj mięso, marchewkę i pozostałą cebulę. Wszystko posyp listkami natki pietruszki. Blachę lub naczynie żaroodporne przykryj folą aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

/ 5Ziemniaki faszerowane

Obraz
© iStock.com
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 250 g kurek (ewentualnie pieczarek),
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g sera żółtego,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie: ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone grzyby. Podsmaż je chwilę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do warzyw i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków. W miseczce wymieszaj ze sobą podsmażony, już przestygnięty boczek i żółty ser. Nałóż go na łódki ziemniaczane. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza