Będzie smacznie!
Ziemniaki są jednym z tym cudownych warzyw, z których możesz w prosty sposób wyczarować smakowite dania. Mamy dla was pięć przepisów na ziemniaczane pyszności. Każdy inny, a równie smaczny. Od razu ostrzegamy – będzie wam się trudno zdecydować, którą propozycję wybrać.
Składniki:
na masę ziemniaczaną:
- 2 kg ziemniaków,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka ziaren kminku,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej.
- ½ kg pieczarek (lub innych grzybów leśnych),
- 2 cebule,
- natka pietruszki,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: zacznij od farszu. Grzyby oczyść i pokrój w talarki, a cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, a następnie duś do miękkości, dopraw solą i pieprzem. Kiedy farsz przestygnie, wymieszaj go z poszatkowaną natką pietruszki. Teraz obierz ziemniaki i obgotuj je w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, zmiel je w maszynce lub przepuść przez praskę (najlepiej zrobić to następnego dnia). Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, przyprawy i wszystko wymieszaj. Na dłoń nałóż łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszcz, nałóż farsz grzybowy i wszystko przykryj kolejną porcją masy ziemniaczanej. Sklej placek i uformuj z niego kotlet. Kotleciki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem oraz ulubioną sałatką.
Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną
Kopytka podsmażane
- ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- do farszu możesz dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli chcesz, teraz możesz dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj wałek, połóż go na podsypanej mąką stolnicy lekko spłaszcz go nożem i zacznij kroić kopytka. W garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucaj partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Kiedy ostygną podsmaż je na oleju rzepakowym
Zapiekanka ziemniaczana
- 10 dużych ziemniaków,
- 150 g boczku,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 125 ml śmietany 18 proc.,
- 100 g pieczarek,
- 150 g sera żółtego,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka oleju słonecznikowego,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- ulubione świeże zioła do podania.
Przygotowanie: umyte i obrane ziemniaki ugotuj z odrobiną soli. Po ugotowaniu pokrój je w grube talarki. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w grubsze plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj pieczarki i smaż do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż, połącz z cebulą i pieczarkami. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na trzy części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę boczku i pieczarek, przykryj kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków, skrop je olejem rzepakowym i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół.
Kurczak pieczony z ziemniakami
- 3 ćwiartki z kurczaka,
- 1 kg ziemniaków,
- 3 cebule,
- 2 marchewki,
- wędzona papryka,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie: mięso z kurczaka umyj, natrzyj wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marchewkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju rzepakowego zeszklij 1/3 wcześniej pokrojonej cebulki, a następnie podsmaż ćwiartki kurczaka. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ziemniaki, posól je i popieprz. Teraz poukładaj mięso, marchewkę i pozostałą cebulę. Wszystko posyp listkami natki pietruszki. Blachę lub naczynie żaroodporne przykryj folą aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.
Ziemniaki faszerowane
- 5 dużych ziemniaków,
- 250 g kurek (ewentualnie pieczarek),
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 250 g sera żółtego,
- 200 g wędzonego boczku,
- natka pietruszki lub szczypiorek.
Przygotowanie: ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone grzyby. Podsmaż je chwilę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do warzyw i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków. W miseczce wymieszaj ze sobą podsmażony, już przestygnięty boczek i żółty ser. Nałóż go na łódki ziemniaczane. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.