Ziemniaki na pięć sposobów. Pysznie, tanio i z pomysłem

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© Fotolia

Ziemniaki są jednym z tym cudownych warzyw, z których możesz w prosty sposób wyczarować smakowite dania. Mamy dla was pięć przepisów na ziemniaczane pyszności. Każdy inny, a równie smaczny. Od razu ostrzegamy – będzie wam się trudno zdecydować, którą propozycję wybrać.

Składniki:
na masę ziemniaczaną:

  • 2 kg ziemniaków,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka ziaren kminku,
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie: zacznij od farszu. Grzyby oczyść i pokrój w talarki, a cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, a następnie duś do miękkości, dopraw solą i pieprzem. Kiedy farsz przestygnie, wymieszaj go z poszatkowaną natką pietruszki. Teraz obierz ziemniaki i obgotuj je w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, zmiel je w maszynce lub przepuść przez praskę (najlepiej zrobić to następnego dnia). Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, przyprawy i wszystko wymieszaj. Na dłoń nałóż łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszcz, nałóż farsz grzybowy i wszystko przykryj kolejną porcją masy ziemniaczanej. Sklej placek i uformuj z niego kotlet. Kotleciki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem oraz ulubioną sałatką.

Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną

/ 5Kopytka podsmażane

Obraz
© Fotolia
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • do farszu możesz dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli chcesz, teraz możesz dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj wałek, połóż go na podsypanej mąką stolnicy lekko spłaszcz go nożem i zacznij kroić kopytka. W garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucaj partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Kiedy ostygną podsmaż je na oleju rzepakowym

/ 5Zapiekanka ziemniaczana

Obraz
© iStock.com
  • 10 dużych ziemniaków,
  • 150 g boczku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 125 ml śmietany 18 proc.,
  • 100 g pieczarek,
  • 150 g sera żółtego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżka oleju słonecznikowego,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ulubione świeże zioła do podania.

Przygotowanie: umyte i obrane ziemniaki ugotuj z odrobiną soli. Po ugotowaniu pokrój je w grube talarki. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w grubsze plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj pieczarki i smaż do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż, połącz z cebulą i pieczarkami. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na trzy części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę boczku i pieczarek, przykryj kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków, skrop je olejem rzepakowym i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół.

/ 5Kurczak pieczony z ziemniakami

Obraz
© iStock.com

Przygotowanie: mięso z kurczaka umyj, natrzyj wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marchewkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju rzepakowego zeszklij 1/3 wcześniej pokrojonej cebulki, a następnie podsmaż ćwiartki kurczaka. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ziemniaki, posól je i popieprz. Teraz poukładaj mięso, marchewkę i pozostałą cebulę. Wszystko posyp listkami natki pietruszki. Blachę lub naczynie żaroodporne przykryj folą aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

/ 5Ziemniaki faszerowane

Obraz
© iStock.com
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 250 g kurek (ewentualnie pieczarek),
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g sera żółtego,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie: ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dorzuć oczyszczone grzyby. Podsmaż je chwilę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Podgotowane ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż środki, dodaj je do warzyw i wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj do łódek z ziemniaków. W miseczce wymieszaj ze sobą podsmażony, już przestygnięty boczek i żółty ser. Nałóż go na łódki ziemniaczane. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia