Ziemniaki na pięć sposobów. Pysznie, tanio i z pomysłem
Będzie smacznie!
Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami
Składniki:
na masę ziemniaczaną:
- 2 kg ziemniaków,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka ziaren kminku,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej.
dodatkowo:
- ½ kg pieczarek (lub innych grzybów leśnych),
- 2 cebule,
- natka pietruszki,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: zacznij od farszu. Grzyby oczyść i pokrój w talarki, a cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, a następnie duś do miękkości, dopraw solą i pieprzem. Kiedy farsz przestygnie, wymieszaj go z poszatkowaną natką pietruszki. Teraz obierz ziemniaki i obgotuj je w osolonej wodzie. Kiedy wystygną, zmiel je w maszynce lub przepuść przez praskę (najlepiej zrobić to następnego dnia). Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, przyprawy i wszystko wymieszaj. Na dłoń nałóż łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszcz, nałóż farsz grzybowy i wszystko przykryj kolejną porcją masy ziemniaczanej. Sklej placek i uformuj z niego kotlet. Kotleciki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem oraz ulubioną sałatką.
Zobacz także wideo: Przepis na tortillę ziemniaczaną